Перл-Харбор: японців переселили в спеціальні американські табори

Джерело: Gazeta.ua

Через два з половиною місяці після нападу Японії на Перл-Харбор президент США Франклін Рузвельт 19 лютого 1942 року підписав "Директиву 9066". Влада могла примусово вивозити американців японського походження з будь-якої території США.

У грудні 1941 року японський імператорський флот під командуванням віце-адмірала Наґумо Тюїті завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях ВМФ США, що стояли на якорі в гавані Перл-Харбор. Для США Перл Харбор став повною несподіванкою і приводом до вступу в Другу Світову війну - 8 грудня вони оголосили війну Японії. Японці війну таки програли. Американці відновили всі затоплені й ушкоджені фрегати окрім "Арізони" й "Оклахоми".

За директивою, військові практично зразу ж визначили стратегічно важливою територією все західне узбережжя США, де проживала більшість американців японського походження.

До червня більше 110 тисяч американських японців були інтерновані і переселені у спеціальні табори в глибині країни, де вони прожили наступні два з половиною роки в складних побутових умовах. 17 грудня 1944 року генерал-майор Генрі Пратт віддав наказ про те, що з 2 січня 1945 року японці, "евакуйовані" із західних штатів, можуть повернутись до своїх домівок.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі