Іменем автора найвідомішої української опери назвали теплохід

Джерело: Gazeta.ua

Співак і автор опери "Запорожець за Дунаєм" Семен Гулак-Артемовський народився 16 лютого 1813-го у Городищі на Черкащині. Зараз його твір вважається шедевром світової класики і виконується на оперних сценах багатьох країн.

Але ім'я композитора замовчувалось у Російській імперії, а потім в СРСР. Говорити про нього почали наприкінці 1950-х. Написали монографію і почали ставити "Запорожця за Дунаєм".

Тоді ж по Дніпру з Києва до Чорнобиля почав курсувати пасажирський теплохід "Семен Гулак-Артемовський". У фондах Музею Гулака-Артемовського в Городищі на Черкащині зберігається світлина, зроблена засновником установи краєзнавцем Георгієм Ковалем. Він сфотографував судно, що відходило від причалів Київського річкового порту.

Автор: Музей Семена Гулака-Артемовського

Теплохід "Семен Гулак-Артемовський"

Теплохід "Семен Гулак-Артемовський"

"Це було красиве однопалубне судно із зручними каютами для пасажирів", - пригадує Сусанна Веренінова, яка проходила практику мотористом-стерновим на початку 1960-х.

Сусанна Георгіївна 1966-го успішно закінчила київський річковий технікум за спеціальністю "Судноводіння на внутрішніх водних шляхах". За розподілом отримала направлення на роботу в Херсонський річковий порт. Де її призначили капітаном-дублером пасажирського теплоходу. Через 9 років вона стала повноправним капітаном і служила на теплоході чверть століття. Була єдиною жінкою-капітаном у Херсонському річковому порту.

Автор: Музей Семена Гулака-Артемовського

Єдина жінка-капітан Херсонського річкового порту Сусанна Веренінова з чоловіком


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі