День святого Валентина: як з'явилося свято закоханих

Джерело: Gazeta.ua

Свято бере свій початок у 269 році. Тоді римський імператор Клавдій II заборонив одружуватися військовим. Вважав, що особисте життя заважає службі. Попри заборону молодий священик Валентин всупереч указу таємно вінчав закоханих. Тоді Клавдій наказав стратити його.

У в'язниці Валентин чекав виконання смертного вироку. За ґратами він закохався у доньку тюремника Юлію. Дівчина була сліпа. Священник зцілив її. А перед стратою залишив для неї лист з підписом "Твій Валентин".

Церква канонізувала священника. У 496-му папа римський Геласій I встановив Днем святого Валентина - 14 лютого.

Автор: Про Львів

Св. Валентин наслідував самого Христа

Св. Валентин наслідував самого Христа

Існують й інші легенди походження свята. Згідно них, існувало ще як мінімум троє чоловіків з іменами Валентин. Вони мученицькою смертю померли за християнську віру.

У Середньовіччя виник звичай надсилати коханим валентинки. Першою листівкою вважають записку, яку відправив герцог Карл Орлеанский у 1415 році. Він ніби то надсилав з полону віршовані любовні послання своїй дружині. Згодом традиція надсилати листівки з'явилася у Франції, поширилася на всю Європу і Америку.

Зараз День святого Валентина популярне у багатьох країнах світу. Закохані дарують один одному листівки із побажаннями, солодощі та інші подарунки.

Крім того, скрізь існують різні традиції святкування. У Сполучених Штатах цього дня вітають родичів. У Фінляндії 14 лютого називають Днем друзів. У Великій Британії чоловіки своїй другій половинці дарують червону троянду. Жінки у відповідь - яблуко. У Німеччині святий Валентин - покровитель психічно хворих. Німці прикрашають лікарні червоними стрічками - символами цього дня. Жителі Ісландії розпалюють багаття на честь сина бога Одіна - Вали.

Раніше 14 лютого також було відоме як свято закоханих. Відзначали день Трифона. Його вважали покровителем подружжя і сім'ї. Свято пов'язане із наближенням весни.

Народні прикмети на 14 лютого

Якщо на небі з'явиться багато зірок, то зима ще довго триватиме і весна буде пізня.

Якщо йде сніг - погода буде дощовою всю весну.

Якщо морозний день - весна буде холодною і пізньою.

Якщо увечері стоїть туман - вранці буде тепло.

Якщо зірки падають - весна буде теплою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі