Як дослідник Африки відкрив озеро, назвавши його ім'ям королеви

Джерело: Gazeta.ua

У пошуках витоку ріки Ніл англійський дослідник Джон Спік відкрив 13 лютого 1858 року у Центральній Африці озеро Танганьїка або Вікторія.

Дослідник Африки назвав озеро ім'ям королеви
Дослідник Африки Джон Спік. Фото: http://discover-history.com

Перші відомості надійшли 1858 року від британських дослідників Річарда Френсіса Бертона та Джона Геннінга Спіка. У 1858 вони досліджують Західну Африку в пошуках витоків Нілу. Пройшли в глиб території з Занзібару. Шукаючи джерело, з якого витікає великий Ніл, вони випадково натрапили на це озеро, і спочатку вважали його витоком Нілу.

Але з часом Спайк продовжив свої дослідження і назвав його "озеро Вікторія". Місцеве населення називало озеро Ньянза (власне озеро). Спік додав до місцевого назвою ім'я королеви Вікторії, і озеро аж до 1920-х рр. називалося Вікторія-Ньянза. Спік припустив, що відкрите ним озеро і є витік Білого Нілу, оскільки вже знав від місцевого населення, що з цього озера на півночі випливає велика річка, по якій одного разу припливли великі кораблі. Наступні експедиції цю теорію розвінчали.

Озеро Вікторія або Танганьїка розташоване в тектонічній улоговині Східно-Африканської зони розломів на висоті 773 метрів над рівнем моря. В околицях проживають 30 мільйонів чоловік. Екологічний стан озера знаходиться в серйозній небезпеці через інтенсивне зростання чисельності місцевого населення. Також суцільної вирубки лісів по всьому узбережжю, рибноекспортну індустрію, появи і приживлення екзотичних рослин і тварин і, як наслідок, зникнення понад 50% місцевої риби.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі