У Бельгії вирішили знести міст XIII століття

Джерело: Європейська правда

Влада бельгійського міста Турне санкціонувала знесення мосту через річку Шельду, зведеного у XIII столітті, для полегшення проходу великих кораблів.

Починаючи з 2015 року, влада Турне розробляла план розвитку для річки Шельди та її берегів. Голосуванням 28 січня за розширення пристаней муніципалітет ратифікував знищення одного з шедеврів міста, "мосту отворів", що датується XIII століттям.

 

Його планують замінити сучасною конструкцією, що дозволяє проходити великим суднам. Цей проект розширення відповідає потребам каналу Сена-Норд, який з'єднає порт Гавр з країнами Бенілюксу. Роботи, що фінансуються регіоном Валлонія та Європейським Союзом, почнуться протягом року.

Три арки мосту планують замінити високою, "ажурною" конструкцією, яку в місті вже охрестили "аркою McDonald's".

 

Так має виглядати міст у майбутньому

Варто зазначити, що міст у Турне є єдиним з трьох у світі збережених мостів-пам’яток військової фортифікації. Разом з собором Нотр-Дам і дзвіницею цей міст є одним із символів Турне, цей ансамбль входить до спадщини ЮНЕСКО. Повідомляється, що через рішення місцевої влади цей статус місто може втратити.

Культурні асоціації Турне вимагають скасувати рішення міської ради. Крім того, активісти організували збір підписів за збереження мосту – під відповідною онлайн-петицією вже більше 10 тисяч підписів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі