Легенда спротиву: 73 роки тому вбили одного із засновників УПА

Джерело: Gazeta.ua

Дмитро Клячківський він же Клим Савур, Охрім, Роман, Білаш, народився 1911-го у Збаражі Тернопільської області. Рано долучився до громадської роботи, за це його переслідувала польська поліція.

У 1938-му став членом Управи спортивної організації "Сокіл" у Збаражі. Впродовж наступних років очолював Обласний провідник юнацтва ОУН, займався організаційною роботою серед молоді.

З приходом радянської влади продовжив підпільну діяльність. Його заарештували. Розстріл замінили на 10 років ув'язнення. У червні 1941–го він утік з Бердичівської тюрми. Став членом проводу ОУН та першим головнокомандувачем УПА.

Чи не найпершим виступив за формування підпільної армії з широким залученням народних мас.

Автор: фото з відкритих джерел

Листівка –дереворит "Клим Савур". Автор деревориту – Ніл Хасевич

Листівка –дереворит "Клим Савур". Автор деревориту – Ніл Хасевич

"Був середнього зрос­ту, ясний блондин, із зачіскою на бік. Мав добрі, розумні, голубі очі. Спокійний, зрівноважений, завжди привітний. Учив нас любити рідний край і поневолений його нарід. Готовив до нелегкої боротьби за кращу долю України", — так описувала майбутнього головнокомандувача УПА його землячка Клавдія Літанюк.

Більшість джерел вказують на те, що Дмитро Клячківський загинув 12 лютого 1945 року у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині.

Рішенням Української Головної Визвольної Ради від 8 лютого 1946 року Дмитру Клячківському посмертно присвоїли звання полковника УПА і нагородили Золотим хрестом бойової заслуги 1–го класу.

Усього такою нагородою було відзначено 40 українських повстанців.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі