Гробниця Тутанхамона – єдина неушкоджена усипальниця єгипетських фараонів

Джерело: Gazeta.ua

Археолог Картер Говард 12 лютого 1924 року разом із півсотнею помічників, патологоанатомом, вченими-єгиптологами виймають з кам'яного саркофагу золоту труну з мумією 19-річного Тутанхамона - єгипетського фараона. У домовині лежить й посмертна маска фараона.

Британець Говард Картер займався археологією з 17 років, досліджував піраміди і храми Єгипту. Виявив у Долині Царів гробниці цариці Хатшепсут, Тутмоса IV, Хоремхеба, Рамзеса Саптаха, саркофаг з мумією Ехнатона. Проте всі вони були давно розграбовані. Усипальниці єгипетських фараонів інколи обкрадали їхні ж піддані за кілька років після поховання. Після 8 років марних пошуків у Долині Царів вцілілої усипальниці якогось фараона, на скелястому схилі Картер натрапляє на підземні сходи. На дверях входу – неушкоджена фараонська печатка. Це гробниця фараона Тутанхамона.

Тутанхамон царював в 1332-1323 роках до нашої ери. На місці його поховання звели склеп Рамзеса VI. Серед 28 єгипетських фараонів - лише його гробниця не ушкоджена. Археологи понад сім тижнів виносять скарби тільки з передньої та бокової кімнат чотирикімнатної гробниці. У "золотій залі" — так називали єгиптяни усипальниці, Картер знаходить і мумію. Всю кімнату займає кам'яний саркофаг померлого фараона. Поряд - похоронні дари: глечики для вина, свічники, вази, алебастрові кубки та інший ритуальний посуд. На стінах склепу - малюнки та ієрогліфи.

По правий бік саркофагу двері до четвертої кімнати. Вона вщент заповнена золотом і дорогоцінностями. У золотій шафі-капличці в сосудах зберігаються серце, мозок і нутрощі покійника, вийняті, коли труп бальзамували.

В саркофазі з жовтого кварциту вагою понад тонну - дерев'яний футляр довжиною 5 метрів і шириною 3,5, оброблений синьою мозаїкою і золотими пластинами. Розкривши його археологи, знаходять позолочений рельєфний портрет покійника у повний зріст - це кришка труни. Під нею – мумію фараона, вкриту золотою маскою.

Велика кількість олії розлита в золотій труні та навколо мумії. Вона почорніла і стала смолою. Смола склеїла мумію, а також приклеїла до неї золоту маску. Досліджують гробницю аж до 1932 року. Всього знайшли 3,5 тисяч предметів. Загальна вага золотих виробів - 110,4 кг, вага маски - майже 11 кг. Скарби і мумію передали в Каїрський Національний музей. Говард Картер покинув археологію і став працювати агентом музеїв та колекціонерів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі