Знайшли пляшку для мінеральної води, якій 250 років

Джерело: Gazeta.ua

У Хотинській фортеці в Чернівецькій області серед руїн турецької мечеті знайшли пляшку віком 250 років.

Ймовірно, у цій пляшці перевозили дорогу мінеральну воду, пише інформаційне агентство АСС.

Історичну цінність знайшли члени археологічної експедиції вчених і студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Посудина склеєна більше ніж із 20 фрагментів. Її покрили спеціальним розчином для міцності та водонепроникності. Пляшка зроблена з порцеляни або кам'яного фарфору. З такого матеріалу виготовляли посуд у країнах Західної Європи.

Пляшка зроблена із кам’яної порцеляни.

Пляшка зроблена із кам’яної порцеляни.

На пляшці є клеймо "ZELTERS". Посередині латинський хрест з піднятою поперечиною і дві букви -"З" і "Т". 
Zelters - назва урочища, долини в сучасній Німеччині. Там в давнину були джерела природної мінеральної води.

"Для того, щоб цей природний вуглекислий газ зберегти у воді, її заливали у таку спеціальну керамічну тару і наглухо запечатували чимось на зразок сургуча. Упродовж місяця-двох вона зберігала свої природні властивості і мінералізацію", - каже керівник експедиції, археолог Микола Ільків.

На думку археологів, ця пляшка - один з перших матеріальних доказів, що засвідчують австрійську присутність в Хотині. Мечеть, у якій знайшли пляшку, австрійці перетворили на католицьку церкву.

"Якісь нестандартні речі ми знаходимо щорічно. Здається, що вже здивувати нічим, але все одно якісь такі знахідки трапляються. Іноді навіть важко ідентифікувати і розглядати, що це таке. Тільки після камеральної обробки змогли зрозуміти, що це посуд. А саме - пляшка з-під води ", - розповідає науковець.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі