11 лютого 1945 року: Ялтинська конференція

Джерело: Gazeta.ua

Закінчилась Ялтинська (Кримська) конференція союзних держав: СРСР, США і Великобританії в Ялті 11 лютого 1945 року.

До 11 лютого в Лівадійському палаці проходила Ялтинська конференція глав союзних держав антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні: прем`єр-міністра Великобританії Черчилля, президента США Франкліна Рузвельта і радянського лідера Йосипа Сталіна.

Американську делегацію розмістили в Лівадійському палаці, британську — у Воронцовському в Алушті, радянську — в Юсуповському в Кореїзі. Їх готували два місяці. Завезли понад 1500 вагонів різних матеріалів, устаткування, меблів. Усі пленарні засідання голів держав відбувалися в Лівадійському палаці, останній резиденції царя Миколи І. Починалися о 16.00 і закінчувалися о 20.00 або й пізніше. Наради міністрів закордонних справ розпочиналися о 12.00 і велися почергово в місці розташування кожної делегації.

5 лютого за довгий овальний стіл сіли 23 людини: лідери трьох держав, міністри, воєначальники, три перекладачі. Основні рішення: розділити Німеччину на окупаційні зони, розпустити її армію, ліквідувати нацистську партію, покарати воєнних злочинців. 50% репарацій від Німеччини отримує Радянський Союз.

Підписана "Декларація про звільнену Європу", що передбачала право союзників "допомагати" звільненим народам. СРСР отримав вплив на Східну Європу. Східний кордон СРСР мав проходити по "лінії Керзона": українські Холмщина, Підляшшя, Лемківщина, Надсяння відходили до Польщі. Створити Організацію Об"єднаних Націй. Окрім СРСР, до до неї мали ввійти Українська та Білоруська РСР.

Через три місяці після перемоги над Німеччиною Радянський Союз вступає у війну з Японією. За це отримує Курили і Південний Сахалін. Створений у Ялті поділ Європи зберігся до 1990-х.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі