Автобус, що став візитною карткою Лондона

Джерело: Gazeta.ua

8 лютого 1956 року в британському Лондоні почали їздити двоповерхові автобуси "Рутмастер". 9 грудня 2005-го - він здійснив свою останню поїздку. Його визнали небезпечним через відкриту платформу і незручним для пасажирів з колясками або на інвалідних візках.

Він поїхав за 159 маршрутом - від Марбл Арч до залізничної станції. Уздовж всієї дороги стояли натовпи людей. Вони прийшли попрощатися з автобусом. Вперше транспортний засіб вийшов на маршрут 1956-го. За 50 років став символом британської столиці та був надзвичайно популярним серед жителів і гостей міста.

Автобуси Routemaster випускала англійська автомобілебудівна компанія АЕС. Вони прийшли на заміну тролейбусів. Загалом випустили кілька серій далбдекерів - Routemaster, AEC Regent, Leyland Titan RTL і RTW. З конвеєра зійшло 2876 автобусів.

Автор: outlook

Routemaster фарбували у червоний, срібний і золотий кольори.

Routemaster фарбували у червоний, срібний і золотий кольори.

Традиційно "Роусмтери" були червоного кольору. Утім 1977-го на честь 25-річного перебування на троні королеви автобуси пофарбували у срібний. А 2012-го на честь діамантового ювілею Єлизавети II на престолі - у золоте забарвлення.

Автобус мав довжину близько 9 м. Вміщував 72 пасажири. У нього була відкрита платформа ззаду. Саме через неї заходили і виходили в салон. Цікаво, що це відбувалося не тільки під час зупинок, а й під час стояння на світлофорах.

Автор: bbc.com

Так виглядав старий автобус

Так виглядав старий автобус

У салоні були водій і кондуктор. Він продавав квитки. Кондуктори часто розповідали різні смішні історії під час поїздки.

За роки експлуатації навколо автобуса виросла ціла культура. До прикладу, перший ряд сидінь на верхньому поверсі вважали "кутком закоханих". На місці за водієм можна було побути на одинці. Останні сидіння верхнього поверху найкраще підходили для поїздок в годину пік. Місце прямо над водієм - найкраще в автобус. З нього відкривався красивий панорамний вид.

Автор: london.zagranitsa.com

Червоні двоповерхові автобуси - візитна картка Англії

Червоні двоповерхові автобуси - візитна картка Англії

Зараз деякі автобуси Routemaster знову повернулися на вулиці Лондона і перевозять туристів


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі