Талановитий волинянин Петер Бондра: чемпіону світу з хокею сьогодні – 51

Джерело: Волинь нова

Коли на лід під номером «12» виходив Петер Бондра, вболівальники зустрічали його стоячи. Саме чемпіон світу з хокею-2002 Петер Бондра у фінальному поєдинку проти збірної команди Росії забив вирішальну шайбу (4:3), і збірна команда Словаччини здобула золоту медаль.

І хоч Волинь ніколи не була хокейним регіоном, але саме тут 7 лютого 1968 року у селі Баківці Луцького району народилася майбутня зірка клубу «Вашингтон Кепіталз».

Першим катком для спортсмена став ставок в селі Баківці, розташований біля батьківської хати. Тоді в цьому незграбному хлопчику мало хто міг розгледіти чемпіона.

Його батько був етнічним українцем, після закінчення Другої світової війни з Чехословаччини перебрався на Волинь. Петер був третьою дитиною в сім‘ї, у нього є два старші брати Володимир та Юрай. Коли Петеру виповнилось три роки, його батько вирішив разом із сім’єю переїхати на свою батьківщину в містечко Попрад, розташоване біля підніжжя гір Татр.


Професійну спортивну кар’яру Петер розпочав у 1985 році в хокейному клубі Попрад в однойменному місті, яке розташоване на півночі Словаччини. Тут він провів сезон 1985-1986 року. У 22 роки він потрапив до «Вашингтон Кепіталз», де пережив найкращі моменти своєї кар`єри.


В кінці 1980-х Петер одружився, і в 1990 році разом з дружиною Любою та синами Девідом та Ніколасом переїхав до США.


Волинянин увійшов в тридцятку найвидатніших гравців за всю історію хокейного клубу, подолавши рубіж у 500 шайб. У складі національної збірної Словаччини провів 47 матчів, був учасником зимових Олімпійських ігор 1998 і 2006 років,Чемпіонатів світу 2002 і 2003, Кубка світу-1996, матчу всіх зірок НХЛ (1993, 1996, 1997, 1998, 1999), володарем Трофея Моріса Рішара (1995, 1998), має звання «Чемпіон Чехословаччини».

На Чемпіонаті світу в 2002 році у Швеції у фінальному поєдинку проти Росії волинянин забив вирішальну шайбу (4:3), завдяки якій збірна команда Словаччини здобула золоту медаль. У 2007-му Петер Бондра оголосив про завершення хокейної кар`єри, за «Вашингтон Кепіталз» зігравши 961 матч.


Петер Бондра має державні нагороди: Хрест Президента Республіки Словаччина (2002) та Медаль Президента Республіки Словаччина (2003).


Петер Бондра вільно розмовляє українською, з дружиною виховує трьох дітей: дочку Петру і синів – Девіда та Ніколаса.

Девід Бондра грає збірній Словаччини під 12-м номером, як раніше його батько, на клубному рівні він захищає кольори словацького «Попрада». Хокейну освіту Бондра-молодший отримав у США, виступаючи спочатку в юніорських лігах, а потім за команду Університету штату Мічиган. У п'яти матчах на чемпіонаті світу форвард забив гол і віддав гольову передачу.

Петер Бондра з дружиною Любою та сином Девідом

Ще один син колишнього гравця «Вашингтона» - 21-річний Ніколас - нинішній сезон провів за команду одного з американських коледжів. «Перш за все, пишаюся, що хлопці здобули освіту. Давид закінчив школу, але потім вирішив присвятити себе хокею; така ж історія і з Ніколасом: він здобув освіту в хорошому коледжі і тепер намагається втілити свої мрії в хокеї. Я пишаюся своїми хлопцями», - зазначив Бондра.


Батьківська хата Бондрів у Баківцях збереглась до цих часів, зараз там ніхто не проживає. Можливо, вона колись дочекається свого героя.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі