«Король неба»: у 1970 найлегендарніший у світі літак здійснив перший політ

Джерело: Gazeta.ua

22 січня 1970-го відбувся перший регулярний політ Boeing 747 з пасажирами на борту. Літак летів рейсом з американського Нью-Йорка до англійського Лондона. Політ тривав 6,5 год.

Boeing 747 називають "королем небес". Це - найвідоміший і легендарний літак в історії.

Boeing 747 - перший у світі далекомагістральний двопалубний широкофюзеляжний літак. На момент створення був найбільшим пасажирським авіалайнером. Залишався таким протягом 35 років - до появи A380 2005-го.

 

Автор: heraldnet.com

Перший Боїнг 747 випущений із заводу в Еверетт.

Перший Боїнг 747 випущений із заводу в Еверетт.

 

Літак почали розробляти у 1960-х. Тоді у Сполучених Штатах збільшилася кількість авіаперевезень. Спроектований на початку 1950-х Boeing 707 не міг справитися з навантаженнями. Так, 1966-го компанія презентувала удвічі більший за "707" літак з позначкою "747".

Boeing 747 має двопалубне компонування. Верхня палуба значно поступається за довжиною нижньої. Розміри і своєрідний "горб" верхньої палуби зробили Boeing 747 одним із найбільш відомих літаків у світі. Розміри літака з усіма дверима мали складати 5 м завширшки, 4 м висоти і 30 м у довжину.

Автор: travelask.

Метою розробки верхнього ярусу літака 747 було легке перетворення його в засіб для вантажоперевезень.

Метою розробки верхнього ярусу літака 747 було легке перетворення його в засіб для вантажоперевезень.

Усього планували побудувати 400 літальних апаратів. Утім через попит на літаки з конвеєра зійшла 1 тис. Попит на модель почав подати лише на початку 2000-х.

Спочатку великі компанії ставилися до нового літака скептично. Мовляв, він не виправдає себе на далекомагістральних маршрутах. Тому на початку експлуатації літаки були напівпорожні. Деякі авіакомпанії для приваблення пасажирів установлювала замість сидінь піаніно та барні стійки. Це не сильно допомогло і багато перевізників почали користуватися літаками інших виробників.

Багато авіакомпаній використовують Boeing 747 на завантажених маршрутах. Найбільше - у Японії. В Україні "747" не експлуатують.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі