В Україні показали унікальну печеру

Джерело: Znaj.ua

Кришталева печера – геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована при південно-західній околиці села Кривче Борщівського району Тернопільської області. Вона простяглася на 23 кілометри.

 

Назву «Кришталева» печера отримала завдяки кристалам гіпсу білого, кремового та рожево-бурштинового кольору, що покриває місцями її стіни.

 

Як вважають історики, печеру знайшов монах єзуїтського ордену Габріель Жанжинський (1664—1737). У виданій ним у 1721 році книзі «Натуральна історія королівська Польського» вона вперше згадується. 

 

Кришталеву печеру досліджували протягом ХІХ і на початку ХХ століть. У 1961—1971 роках спелеологи детально вивчили її і зробили картування. Досліджена довжина становить 23 км.

Але для недосвідчених туристів доступні лише 3 км. Та повірте ці кришталеві галереї вражають вже з перших кроків. Температура тут не перевищує 10 градусів, а вологість коливається в межах 90-100%. 

 

Відомо, цій печері 20 мільйонів років, вона належить ще до епохи міоцену.

Епоха характерна активним горотворенням. Відклади, що утворилися, становлять міоценовий відділ. В Україні вони поширені в Передкарпатті, Закарпатті, на Волино-Подільській плиті, Причорноморській западині та в Криму.

 

У Кришталевій було знайдено рештки різноманітних тварин та рослин. Тут щороку проводяться змагання зі спелеоорієнтування та розвідувальні роботи, що відкривають нові ходи та зали.

 

А ще у цій печері дуже легко дихати через лікувальні властивості тутешнього повітря.

 

Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря і води, абсолютна відсутність патогенних організмів, а недавно виявлено мінеральний болотний мул і воду. Усе це робить «Кришталеву» найперспективнішим об'єктом для лікувальних та рекреаційних цілей.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі