Колишні українці об'єдналися в союз для збереження мови

Джерело: Gazeta.ua

Найбільшу українську громадську організацію у Сполученому Королівстві Великобританії - Союз Українців у Великій Британії (СУБ) заснували у Лондоні 19 січня 1946 року.

Після війни серед українців у складі Польських збройних сил, розташованих у Сполученому Королівстві, виникла ідея заснування Союзу Українських Вояків у Польських Збройних Силах. Під час підготовки вирішено поширити можливість входження в нову організацію на всіх українців, які вже перебували у Великій Британії або в майбутньому прибудуть у країну.

Установчий з'їзд СУБ відбувся 19-20 січня 1946 року в Единбурзі. Вони через кілька років придбали будівлю у західному Лондоні, де зараз міститься штаб-квартира організації. Союз охопив мережу з 34 місцевих громад у різних куточках Сполученого Королівства.

У 1947-48 роках кількість членів значно збільшилася після приїзду до країни українських робітників і колишніх вояків дивізії "Галичина", та звільнення останніх із статусу військовополонених. Коли післявоєнна масова імміграція українців до Британії була завершена, близько 23 600 осіб стали членами СУБ.

Програма діяльності зобов'язує до збереження української культури й традицій, до інформування про життя українців у Великій Британії, Україні, у світі в цілому, до друкування газет, книжок,періодичних видань, до заснування і опіку бібліотеками, до влаштування вистав, експозицій, курсів, конференцій, концертів. Базується вся ця діяльність на доброчинності.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі