Сьогодні – всесвітній день The Beatles

Джерело: ТСН

Свято на честь ліверпульського гурту відзначається з 2001 року за рішенням ЮНЕСКО.

16 січня відзначається всесвітній день легендарного гурту The Beatles, які нещодавно 

Назад до СРСР: The Beatles показали радянських танцівниць, ведмедів та зліт ракети у новому відео
випустили анімоване liryc-відео на пісню Back In The U.S.S.R. 1968 року. 

Свято на честь найпопулярнішого музичного гурту започаткувала ЮНЕСКО 2001 року. І дату обрали невипадково. Бо саме 16 січня 62 роки тому у Ліверпулі відкрили клуб The Cavern, де стартувала творчість музикантів.

The Beatles перші у рейтингу найвеличніших виконавців усіх часів, за версією журналу Rolling Stone, а їхні пісні лунають кожні 15 секунд у різних куточках світу.

Хоча спочатку ідея гурту виникла у засновників просто заради розваги. І жоден із його учасників не знав нотної грамоти. 

Першими об’єдналися Джон Леннон, Пол Маккартні та Джордж Харрісон. Згодом до них приєднався Рінго Старр.

Їхня музика швидко підкорила ліверпульські паби та клуби. Але компанії звукозапису довгий час їм відмовляли. 1962 року вони уклали свій перший контракт із продюсером, записали перші пісні та цього ж року підкорили національний хіт-парад. Вже за рік вони мали натовпи фанатів, любов яких називатимуть бітломанією. Так почалася епоха Beatles.

"Вечір важкого дня" – так називається перший фільм за участі музикантів. Прокат стрічки у перший тиждень після прем’єри отримав 1,3 мільйонів доларів. Тоді на музикантах заробляли усі, хто міг. Перуки та одяг "під Beatles" - все, що стосувалось гурту, розкуповували шаленими темпами. Однак через фінансову недосвідченість менеджера музикантів, самі артисти майже ні копійки не отримували від експлуатації власного іміджу.

Проте вони змогли заробити творчістю. Сингли гурту продавалися мільйонними тиражами. А їхню пісню  Hey Jude, написану Полом Маккартні, і досі називають найприбутковішим записом у світі. Цей хіт автор присвятив Джуліану – сину іншого музиканта гурту Джона Леннона. Тоді останній саме розлучався з дружиною. І Пол вирішив піснею підтримати маленького сина свого колеги та друга. 

Але дуже скоро між учасниками The Beatles  виникли незворотні протиріччя. У вересні 1969 року Джон Леннон заявив, що йде з гурту, однак тоді його вмовили залишитися до вирішення спірних питань. А в день, коли світ побачив перший сольний альбом Пола Маккартні,  музиканти оголосили про розпад групи.

Легендарна ліверпульська четвірка у звичному складі існувала 8 років. За цей час вони випустили 13 альбомів, кожна пісня з яких ставала хітом. А імена учасників The Beatles назавжди стали культовими. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі