Модельєрка Ніна Річчі не знімала перлів навіть уночі

Джерело: Gazeta.ua

14 січня 1883-го народилася Ніна Річчі, французький модельєр італійського походження, засновниця будинку високої моди Nina Ricci.

Вона була донькою шевця і звали її Марі Аделаїда Ньєлі. Коли дівчинці було 12 років, її батько помер, і сім'я залишилася без засобів до існування. Їй довелося влаштуватися на роботу, щоб допомогти матері. З дитинства Марія мріяла шити гарний одяг, тому вона стала ученицею швачки в ательє, де незабаром почала шити оригінальні капелюшки, які користувалися великою популярністю у клієнток.

"Я працювала, як проклята, день і ніч", - пізніше зізнавалася Марія.

З 14 років Марія почала працювати в галантерейній майстерні разом з сестрою і матір'ю, а вечорами продовжувала вчитися в ательє. Мріючи стати модисткою, незабаром вона влаштувалася в Будинок моди. Спершу їй довіряли там тільки пришивати ґудзики, прасувати і прислужувати. У інших дівчат довгі роки витрачалися на те, щоб пройти шлях від молодшої до першої модистки, а Марія вже до 18 років стала старшою модисткою, а в 22 роки - художнім директором ательє, під керівництвом якої трудилися кілька кравчинь. Про талановиту молоду кравчиню дізналися в великих модних будинках Парижа, і їй стали надходити замовлення.

У 20 років Марія вийшла заміж за Луїджі Річчі і взяла його прізвище. Незабаром у неї народився син Роберт, і саме завдяки йому вона змінила і першу частину свого імені. Згідно із сімейною легендою, син в дитинстві замість слова "мама" вимовляв щось на кшталт "ніня". За іншою версією, це було її ласкаве домашнє прізвисько ще в дитинстві. Так спочатку в домашньому побуті, а потім і в модних колах Марія стала Ніною.

У 1931 році її чоловік помер. Ніна стає співвласницею компанії. Працівники компанії називали мадам Ніну "королевою". Вона отримала все, чого хотіла, і чого добивалася протягом тривалого часу. Тепер мадам Ніна Річчі стала багатою дамою, вона їздить на білому розкішному кадилаку і постійно носить перлові намиста. Їх Ніна не знімає ніколи, навіть вночі. Згодом дім "Раффін" закривають через фінансові труднощі, але Річчі це не турбує, оскільки їй на той вже 49 років, і вона заробила на спокійну забезпечену старість. Жінка виростила сина, була всім задоволена, і мріяла тепер тільки про спокій, але син почав умовляти матір переїхати в Париж і розвивати власну справу. Вона прислухалася до аргументів сина, і незабаром в столиці Франції відкрився новий Будинок моди "Ніна Річчі". Саме це ім'я незабаром стало відомим на весь світ, пережило свою господиню і стало символом вишуканості, доброго смаку, витонченості і розкоші.

Перші ж покази принесли сімейному дуету вдачу. Тепер крім багатства Ніна отримала ще й всесвітню популярність. Син займався бізнесом і фінансами. Роберт брав активну участь в роботі компанії. Він був по-справжньому талановитим бізнесменом, завдяки йому фірма Nina Ricci захопила ринки 130 країн по всьому світу. Мати і син стали власниками цілої модної імперії. Успіх пояснювався тим, що Ніна чудово знала потреби і примхи буржуазії, представники якої були основними клієнтами дому Nina Ricci. Ці люди бажали отримати якість і елегантність за прийнятною ціною. Перші колекції Nina Ricci підкорили всіх поєднанням вишуканого стилю і практичності. Ніна Річчі продавала свої вироби втричі дешевше, ніж Ланвін і Пуаро. Nina Ricci входить в число провідних виробників одягу у Франції в розпал світової фінансової кризи. У 1930-ті роки будинок моди Nina Ricci стрімко розвивався і займав 11 поверхів в трьох будинках, включаючи відділ аксесуарів та виробів зі шкіри.

Бажаючи розширити популярність компанії та збільшити її прибутки, син приходить до рішення, що прийшов час створити перші жіночі парфуми від Nina Ricci. Перші з'явилися 1946-го.

Коли Ніні Річчі було вже під 70, вона вирішила відійти від справ. У 1950-х рр. в їхньому Будинку моди з'явилися нові дизайнери, які продовжили випускати колекції вишуканого і елегантного одягу. У 1970 році жінка, яка заснувала знаменитий бренд, померла у віці 87 років. А Будинок моди "Ніна Річчі" і після її смерті залишався в числі п'яти кращих модних будинків в світі.

Секрет модельєрки

Свого часу Ніна Річчі одягала половину Парижа і була справжнім символом французького шику в жіночному його втіленні. Головним секретом дизайнера був крій. Вона створювала одяг безпосередньо на манекенницях. Класичний костюм, варіації на тему "маленька" чорна сукня, сукня-піджак — ось основа її перших колекцій. Річчі робила наголос на класику і не помилялася. Ідеальний крій, досконалість виконання, якісна обробка та помірні ціни незмінно залучали покупців. Як правило, основні асоціації з ім'ям Ніни Річчі: бездоганний силует, абсолютна жіночність, якість, елегантність і свіжість ідеї, яку критики потім відзначать як непереможну життєрадісність. А ще вона на власному прикладі демонструвала, як повинна виглядати справжня жінка. Щоранку, рівно о пів на восьму, її відвідував перукар, і вже через годину в прекрасному капелюшку і елегантному класичному костюмі вона сідала в свій білий кадилак.

"Бути елегантною завжди - це так просто!" — говорила мадам Річчі. І їй вірили. Адже бути елегантною в одязі від Nina Ricci було нескладно. Жінка-модельєр з найпростіших речей з легкістю створювала шедеври моди. Звичайну блузку за допомогою декору вона перетворювала на витвір мистецтва. Банти, красиві гудзики, стрічки присутні у багатьох виробах від Річчі. Ніна любила візерунки і ніжні фарби, лейтмотивом її робіт були квіти - вишиті, нашиті у вигляді аплікації або присутні в малюнку тканини. Сама Ніна повністю дотримувалася стилю, створеного її фірмою. Вона завжди виглядала елегантно. Оточуючих незмінно приваблювала в ній краса, манери, чарівність, а також її спокій, впевненість в собі і почуття власної гідності. Стиль від Nina Ricci завжди був стриманим, навіть трохи суворим, при цьому романтичним і жіночним.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі