20 років тому у світі заборонили клонування людей

Джерело: Gazeta.ua

Представники 19 держав в Парижі 12 січня 1998 року підписали протокол про заборону клонування людини – як доповнення Європейської конвенції про захист прав людини. Досліди на тваринах дозволили. Після овечки Доллі вчені клонували коней, собак, котів, рідкісних тварин.

В 1996 року вперше успішно здійснено клонування ссавця - цього дня від сурогатної матері народилась вівця Доллі, яка була точною генетичною копією вівці-донора клітини. Експерименти з клонування тварин тривали понад 10 років. Доллі народила шістьох ягнят, її приспали 14 лютого 2003-го, бо страждала від хвороби легенів. Опудало виставили в Королівському музеї Шотландії.

На початку 2008 року американські учені заявили, що їм вперше вдалося клонувати людину. Це усього 5 людських ембріонів, які прожили 5 днів. Далі, аби вивчити матеріал вчені вбили дані ембріони. Через 2 тижні після цього повідомлення Папа Римський виступив із заявою, в якій засудив проведення подібних експериментів, бо вони, на його думку, знищують людську особистість.

Питання про клонування людини викликало низку протестів, як зі сторони церкви, так і на законодавчому рівні. В 1997 році ЮНЕСКО прийняла Загальну декларацію, яка забороняє клонування людини та передбачає суворий контроль держави над усіма дослідженнями в цьому напрямі.

Близько 27 країн Європи підписали протокол про заборону клонування людини. За повну заборону усіх досліджень, пов'язаних з можливістю клонування людини, висловилася наукова рада при міністерстві освіти Японії. Аналогічною є позиція офіційного Вашингтона. Найкатегоричнішою є церква. Наприклад, Ватикан не раз наголошував на цілковитій неможливості втручання в акт божественного творіння.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі