Перша над океаном: американка наодинці подолала небезпечний маршрут

Джерело: Gazeta.ua

Американка Амелія Мері Ерхарт розпочала переліт через Тихий океан 11 січня 1935 року. Вона першою у світі подолала відстань від Гавайських островів до Окленду, що в американському штаті Каліфорнія.

 

До цього багато пілотів намагалися це зробити, але багато з них загинули. Уряд США заборонив нові спроби. Ерхарт домоглася для себе спеціального дозволу.

Переліт тривав 18 год. 16 хв. На летовищі в Каліфорнії натовп із 18 тис людей вітав її із перемогою. Президент США Франклін Рузвельт надіслав льотчиці вітальну телеграму: "Вітаю! - Ви перемогли знову".

 

Згодом вона стала близькою до президентської родини і здійснювала нічні польоти над Вашингтоном із дружиною президента Елеонорою Рузвельт. Ерхарт давала їй приватні уроки, під час яких зав'язали міцну дружбу.

Амелія Ерхарт стала легендою. Жінка-пілот була популярнішою і впливовішою за будь-яку голівудську кінозірку. Вона довела, що жінки на рівних можуть конкурувати з чоловіками в авіації.

Амелія зникла 2 липня 1937 року, намагаючись перелетіти навколо світу найпротяжнішим маршрутом, тримаючись якомога ближче до екватора.

Пошуки тривали з 1937 по 1939 рік. Це була наймасштабніша і дорога операція за всю історію американського флоту. Кораблі і 66 літаків протягом 2 тижнів оглянули 220 тис. кв. миль водної поверхні. Також перевірили безліч невеликих незаселених островів і рифів, але всі зусилля виявилися марними.

5 січня 1939 року Амелію Екхарт оголосили померлою, хоча неофіційні пошуки тривали. У травні 2013 року оголосили, що вірогідні уламки літака виявлені в районі острова-атолу Нікумароро.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі