7 центів за гектар - американці викупили частину території Франції

Джерело: Gazeta.ua

Американські політики Монро і Лівінгстон 11 січня 1803 року вирушили в морську подорож в Париж щоб придбати штат Луїзіана.

Ця територія до ХІХ століття простягалася від річки Міссісіпі до Скелястих гір і обіймала площу 2,1 млн кв. км. З 1762 року Луїзіана була іспанською колонією. У 1800 році Іспанія передавала контроль над Луїзіаною Франції. Уряд США та Президент Томас Джефферсон вирішує, що найкращим рішенням буде викуп Нового Орлеана і східної частини Луїзіани по річці Міссісіпі.

 

Джефферсон відряджає Джеймса Монро і Роберта Лівінгстона до Парижу для проведення попередніх переговорів. Проте через повстання рабів і громадянську війну постала загроза втрати контролю над Луїзіаною. Наполеон усвідомлював, що Велика Британія або США легко можуть захопити Луїзіану.

Американці готові заплатити лише за територію Нового Орлеана суму в $10 млн. Але всю територію Луїзіани французька сторона запропонувала викупити за $15 млн. Договір про покупку був складений 30 квітня 1803 року.

Територія Луїзіани була величезною, загальна площа проданої території вдвічі перевершувала розміри самих Сполучених Штатів на той момент. Ціна землі за результатами угоди склала 7 центів за гектар. Майже всі придбані землі були зайняті американськими індіанцями, вони вимагали купити землю і в них. Загальна сума, виплачена індіанцям за землю, перевищувала ціну покупки цих же земель у Франції. Придбана земля склала приблизно 23 % території сучасних Сполучених Штатів Америки. На цій території нині розташовані 15 штатів США.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі