Сьогодні відзначають Всесвітній день «дякую»

11 січня відзначають Міжнародний день "дякую" – свято, що започаткували за ініціативи миротворчих спільнот.

Щодня люди вимовляють слово "дякую" мільйони разів. Про те, як це слово з'явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має, пише "Уніан".

Історія та традиції Міжнародного дня "дякую", який покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. Вперше вислів "дякую" зафіксували у словнику-розмовнику, виданому в Парижі 1586-го. Міжнародний день "дякую" у багатьох країнах святкують із великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери. Крім того, у Всесвітній день "дякую" проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. Цього дня люди говорять один одному теплі слова та обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Магічні властивості слова "дякую"

Найсвітлітліше і ввічливе свято покликане навчити нас не боятися і не соромитися дякувати оточуючим, світу і самим собі. Слова вдячності здатні покращити настрій, підвищити взаєморозуміння і зарядити позитивними емоціями. Слово "дякую", як вважають психологи, володіє магічними властивостями, воно може заспокоїти і зігріти своєю теплотою. Слово "дякую" є своєрідним усним "погладжуванням". Вираз подяки, на думку фахівців, покращує здоров'я як адресату, так і тому, хто виражає свої почуття. Однак справжня вдячність, яка може принести користь, повинна йти тільки від чистого серця. Слова подяки, особливо "дякую", позитивно впливають на емоційний стан і розумову діяльність людини. Вираз "дякую" застосовувати в житті легко, він дуже простий і щирий і є провідником встановлення теплих доброзичливих відносин. Як писала відомий американський психолог Вірджинія Сатір, людям для виживання потрібно 4 обійми на день, для підтримки — 8 обіймів, а для росту — 12 обіймів на день. Не соромтеся подякувати мамі або дружині за приготований сніданок, випадкового перехожого – за те, що притримав перед вами двері, колегу – за надану послугу. Як і в будь-якій справі, тут важлива практика. Чим частіше ви будете дякувати, тим більш вільно і щиро буде звучати ваше "дякую".

Цікаві факти про слово "дякую"

За своєю етимологією слово "дякую" несе в собі знак народження, символ удачі, зв'язок землі та неба, а також чоловічої та жіночої сутності.

Щороку, разом із Всесвітнім днем "дякую" ми святкуємо Всесвітній день подяки, який відзначається 21 вересня.

Говорячи "дякую", потрібно дивитися людині в очі.

Не можна дякувати людям у стані роздратування – це нікому не принесе радість.

Старовіри не використовують слово "спасибі", так як вважають, що слово виникло від словосполучення "спаси Бай". Бай - це ім'я одного з язичницьких богів.

Із великих міст світу найввічливим вважається Нью-Йорк - "дякую" тут найчастіше вимовляють. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі