Перший у світі метрополітен запрацював 155 років тому

Джерело: Gazeta.ua

В Лондоні 10 січня 1863 року запрацював перший у світі метрополітен. Його довжина була 6 км. На лінії створили сім станцій. За перший день здійснили 120 поїздок і перевезли 38 тис. пасажирів.

В середині ХІХ століття населення Лондона досягло 2 млн і в місті складалася важка транспортна ситуація. Будівництва підземної залізниці почалось в березні 1860 року.

Перша лінія була не глибокою і будувалася відкритим способом. Від станції Паддінгтон по освітлених гасовими лампами тунелях з інтервалом 15 хвилин по маршруту відправилось шість поїздів з чотирма вагонами кожний.

Поїзди тягнули паровози. Через недостатню вентиляцію підземка була задимлена так, що часто на станціях ставало важко дихати. Попри це метрополітен став популярний, так як був найшвидшим видом транспорту в Лондоні. В той час середній пасажиропотік за день становив 26 тис. чоловік. За перший рік роботи Лондонський метрополітен перевіз 9,5 млн осіб, а за 1864 рік - 12 млн.

У 1933 році шість муніципальних компаній, в управлінні яких були 7 гілок метрополітнену, об'єднались в єдину організацію London Transport. Сьогодні лондонський метрополітен має 270 станцій на 11 лініях загальною довжиною 402 км. Щодня ним користуэться 4,5 млн пасажирів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі