Wikipedia уже повнолітня: найцікавіші факти і цифри про бібліотеку

10 січня 2001 року головний редактор онлайн-енциклопедії Nupedia Ларрі Сенгер запропонував своєму колезі Джиммі Уельсу використовувати технологію wiki для проекту, де кожен міг вільно додавати інформацію і безкоштовно поширювати її по всьому світу.

Джиммі підтримав інновацію і 15 січня Wikipedia офіційно була запущена на новому домені. Перша стаття в ній з'явилася наступного дня близько восьмої години вечора - Wikipedia: UuU. Вона була пробою пера і містила в собі лише три слова на букву U: Uruguay, United States і United Kingdom.

Концепція вільної енциклопедії припала до душі багатьом користувачам. Уже через місяць кількість статей перевищила 1000, а 7 вересня 2001 року перевалила за 10 000. Протягом першого року існування Вікіпедії було створено понад 20 000 енциклопедичних статей - в середньому більше 1500 статей в місяць.

Стрімко розвивалися і міжнародні версії Вікіпедії. Першим доменом став deutsche.wikipedia.com (16 березеня 2001 року). Перші відомості про французьку Вікіпедію з'явилися 23 березня, і потім, в травні 2001 року, це супроводжувалося хвилею нових мовних розділів китайською, нідерландською, італійською, японською, португальською, російською, іспанською та шведською мовами, а також на есператно та івриті.

Станом на травень 2018 року розділи Вікіпедії є на 301 мові. Вона містить понад 40 мільйонів статей, кількість нових статей в день - близько 800.

Але діяльність глобальної бібліотеки не всім до смаку: уряди деяких країн неодноразово блокували Вікіпедію - у різний час доступ до неї був закритий в Росії, Туреччині, Китаї та інших країнах.

Український розділ Вікіпедії офіційно активувався в квітні 2004-го. Через три роки був подоланий поріг в мільйон правок. Українська Вікі налічує 435 284 зареєстрованих користувачів та 45 адміністраторів. За всю історію учасники написали 878 569 статей - за цим показником Україна знаходиться на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 11-му місці серед європейських Вікіпедій, і на третьому - серед Вікіпедій слов'янськими мовами.

Цікаві факти про Вікі:

Найбільше правок - у Буша

Стаття про 43-го президента США Джорджа Буша-молодшого англійською мовою є абсолютним лідером за кількістю правок. За всі роки існування інтернет-енциклопедії її текст змінювався 45862 разів.

Без реклами втрачають мільйони

Якби Вікіпедія почала продавати банерну рекламу на своїх сторінках, то могла б щомісяця заробляти 210 мільйонів доларів. Це вдвічі більше, ніж Twitter, і в чотири рази менше, ніж Facebook.

Китайці тримали рекорд 600 років

До появи Вікіпедії найбільшою енциклопедією вважався створений за наказом китайського імператора Юнле довідник, що містить знання з усіх книг імператорської бібліотеки. Його створили в 1407 році і він утримував рекорд близько 600 років.

Користувач як "Людина року"

Журнал Time в 2006 році назвав "Людиною року" абстрактного представника мільйонів авторів контенту і узагальнено назвав його "ТИ". На обкладинці був напис "Ти. Так, ти. Ти контролюєш Століття інформації. Ласкаво просимо у твій світ".

Фоліант на 5000 сторінок

У 2009 році художник Роб Меттьюс роздрукував вибрані статті англійського розділу Вікіпедії на 5000 сторінок і зшив їх в книгу. На відбір найнадійніших, точних і нейтральних статей у художника пішло два тижні.

Секс французів не цікавить

"Секс" - одна з найпопулярніших статей практично на всіх мовах. Але дивно інше - ця стаття не користується популярністю у франкомовній і іспаномовної Вікіпедіях.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі