На Харківщині археологи знайшли підземне місто

Джерело: Сьогодні

У Харківській області археологи знайшли трьохсотлітні катакомби. І просто під сучасними будинками! Навіщо вирили там цілі вулиці?

Це одна з найбільших вулиць підземного міста. До стелі – 2 метри, визначили історики. І через обвал землі тут можна хіба що проповзти. І вже не добратися до жодної кімнати.

Таких провалів по всьому місту десятки. Переважно в центрі. Більшість з них просто засипали землею і залили бетоном ще за радянських часів.

І деякі екстремали все ж встигли побувати всередині. Микола з друзями досліджували катакомби ще хлопчиськами.

"Ямки вирили для цих дерев. І провалився хід, прямо туди, де була церква. Ну ми звичайно полізли в цей хід. Нічого там не знайшли. По 10 років нам було, боялися всього цього", – зізнається житель Змієва Микола Федота.

Три століття тому на території сучасного Змієва стояла фортеця. Її 17 разів спалювали дотла. Єдиним порятунком були ці підземні коридори: люди поспішно збирали товар і ховалися під землею, розповідає історик Микола Саяний.

Каже, катакомби мають не менше 10 вулиць, що перетинаються між собою, десятки кімнат і навіть систему водопостачання. Історик припускає: там досі залишилися коштовності предків. Але поки єдине, що знайшли, – ось ці уламки посуду кінця 19-го – початку 20 століття.

Катакомби обсипаються, грошей на дослідження підземних ходів в місцевому бюджеті немає, скаржиться історик. Але найгірше – разом з давнім укриттям під землю йдуть сучасні приміщення Змієва.

"Постійно підливаємо фундамент. Того року – ту сторону підливали. Цього року підливали. У сусідки, до речі, у них взагалі подалося все, вікна зрушились. Вони повністю розбирали", – розповідає мешканка Змієва Зінаїда Рідкозуб.

Історики наразі чекають спонсорів або рішення місцевих чиновників – без фінансування підземне місто в Змієві зникне, разом зі своїми артефактами.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі