Останньою принцесою Кореї була українка

60 років тому в Українській церкві у Центрі Нью-Йорка побралися корейський принц Ї Ґу та дочка українських емігрантів Юлія Муллок. Саме вона стала останньою принцесою Корейської імперії.

Юлія працювала в команді одного з найкращих архітекторів Нью-Йорка. А от особисте життя у жінки не складалось. Батьки так часто запитували її про обранця, що 35-річна жінка зважилася розклеїти оголошення про продаж квартири та планувала переїхати в Іспанію.

У клопотах з переїздом не помітила нового співробітника, Ї Ґу. Саме він прийшов оглянути квартиру, пише "24 канал". Та замість того, щоб підписати договір про купівлю, принц попросив жінку заради нього залишитися у Штатах.

Пара почала зустрічатися, незважаючи на те, що Ї Ґу був корейцем, молодшим від Юлі на 8 років. А до того ще й останнім принцом Корейської імперії. Коли він озвучив пропозицію руки та серця українською мовою, батьки Юлії заперечувати не стали. Так українка стала принцесою Кореї, за якою до кінця життя закріпився титул "Її Імператорська Величність".

Автор: twimg.com

Ї Ґу та Юлія Муллок

Ї Ґу та Юлія Муллок

Ї Ґу справді був принцом, проте їхня династія вже не мала жодного впливу. З монархії країна перетворилась на президентську республіку, всі імператорські маєтки націоналізували.

У 1963 році до влади прийшов новий президент і дав згоду на те, щоб королівська родина повернулась на батьківщину. Республіканський режим закріпився, було зрозуміло — владу монархи вже не повернуть. Їм навіть дозволили поселитись в одному зі сеульських палаців.

Щоправда, проживання з батьками Ї було непростим: Юлію не сприйняло оточення чоловіка. Аби відволіктись, вона займалася благодійністю в сиротинцях та відкрила крамницю, де продавали одяг, пошитий людьми з обмеженими можливостями.

Місцеві називали її "Великою мамою". За іронією долі, слово "мама" вона чула лише від чужих людей — подружжя не могло мати дітей й навіть всиновило дівчинку, яку назвали Євгенією.

Та у 1982 році пара офіційно розлучилась. Ні Ї Ґу, ні Юлія не одружилися вдруге. Нащадок королівської родини переїхав до Японії. де викладав архітектуру в університеті. А остання принцеса Кореї ще багато років жила в Сеулі — місті, що подарувало їй найбільше емоцій.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі