Гучніше за Трою: знайшли скарби вимерлих племен

Джерело: Gazeta.ua

У руїнах поселення Монте-Албан в Мексиці 9 січня 1932 року знайшли скарб. Він належав народності сапотеки і схований у XIII столітті.

Монте-Альбан - відомий археологічний заповідник в південній частині Мексики. Протягом 2 тис. років тут знаходилось одне з найбільших міст Америки. У 1931 році місто розкопав мексиканський археолог Альфонсо Касо. Деякі вчені прирівнювали це відкриття до виявлення давньогрецького міста Трої. У пору розквіту Монте-Альбан, тут проживало понад 20 тис. осіб. Місто розкинулося на 40 км. Сапотеки вміли будувати прекрасні будівлі і храми, обробляти гірський кришталь та виготовляти золоті прикраси.

Гробниці Монте-Альбана побудовані з каменю і кожна зверху накрита великою кам'яною плитою. Сапотеки майстерно прикрашали їх настінним живописом. Вони були доверху забиті рідкісними по красі золотими виробами. Ніде на території Америки такого більше ніхто не знаходив.

В першій з відкритих усипальниць був величезний скарб, який пролежав недоторканим 800 років. Тут було знайдено понад п'ятсот предметів та золота маска бога Шипі Тотека. Ніс і щоки маски були обтягнуті людською шкірою. Тут же були золоті карбовані браслети, намиста з золота і перлів, застібки і пряжки з нефриту, бірюзи, бурштину.

Найзагадковіша знахідка з Монте-Альбана - кришталеві людські черепи. Гірський кришталь - один із самих твердих мінералів на землі. Череп вирізаний з одного шматка гірського кришталю з нижньою щелепою. Різати гірський кришталь не можна нічим, крім алмазу. Але сапотеки все-таки зуміли обробити цей матеріал.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі