Католицьке Різдво-2018: звичаї та символи свята

Джерело: Обозреватель

25 грудня в Україні та світі святкують католицьке Різдво. Цей день в календарі нашої держави позначений офіційним вихідним.

Як святкують католицьке Різдво 2018 у всьому світі, які головні традиції, звичаї та символи свята.

Перше, на що варто звернути увагу, це той факт, що Різдво у католиків святкується ширше, ніж Новий рік, і вважається головним сімейним святом з низки новорічних. Що примітно, святкують Різдво всі, навіть ті, хто не вірить в Бога і не ходить до церкви, адже Різдво - той самий день, коли за великим столом збирається вся родина, часом навіть далекі родичі.

До цього дня, як правило, всі члени родини відкладають будь-які, навіть найважливіші справи, щоб провести час в колі рідних, відвідати близьких людей. Господині намагаються балувати своїх гостей розмаїттям страв, обов'язковими серед них є індичка, гусак, кролик або оленина. У цю ж ніч, з 24 на 25 грудня, під святковою ялинкою, також прикрашеною іграшками та гірляндами, з'являються подарунки.

На відміну від православних віруючих, католики не мають постів перед Різдвом. Весь грудень вони присвячують молитвам, служінням у храмі та спілкуванню з близькими людьми. Процес цей отримав назву Адвент або очікування Різдва. При цьому, звичайно, знаходяться й ті, хто все ж таки бажає дотримуватися деяких обмежень в їжі. Наприклад, відмовлятися від вживання тваринних продуктів по п'ятницях кожного тижня.

Найчастіше католики ретельно готуються до святкування Різдва. Вони прикрашають будинки мерехтливими гірляндами, ставлять ялинку і, звичайно ж, фігурку самого довгоочікуваного гостя - Санта-Клауса, який, згідно з легендами, приносить подарунки. В ніч з 24 на 25 грудня він приходить в кожну родину. Великий і білобородий Санта нібито тихенько пробирається до будинків через димохід і залишає подарунки всім слухняним дітям. Згідно з традицією, святковим ранком малюки знаходять сюрпризи під ошатною ялинкою або ж в тематичних носках, підвішених біля каміна. Першим помічником Санти прийнято вважати його вірного оленя на ім'я Рудольф.

Основним символом Католицького Різдва є адвент-вінок з ялинових гілок. Ним католики прикрашають не тільки святковий стіл, а й вхідні двері будинка - вінок вішається ззовні. Часто по колу вінка розміщують чотири свічки, запалюють їх щонеділі перед Різдвом.

Самі по собі різдвяні свічки також є символом свята, часто виготовлені у формі зірки, що також прямо пов'язано з язичницькими віруваннями. Адже за допомогою вогню наші предки відганяли злих духів зими. В християнську епоху свічка набула особливого значення: вона символізувала шлях, який кожен з нас обирає в житті сам, а також перемогу світлих сил над темними.

Відрізняється в католицьких звичаях і новонароджений Ісус. Немовля прийнято зображати за усталеними канонами: у яслах, поруч зі зростаючими деревами і мирно гуляючими неподалік овечками. Цей образ «винайшов» один з пропагандистів християнства - Святий Франциск. Саме він радив зображати новонародженого Спасителя таким чином.

Ще одним відомим елементом Різдва є календар. Суть його полягає в тому, що католики за допомогою цього атрибута відраховують дні до народження Христа. Існує величезна різноманітність таких календарів: найчастіше їх доповнюють прогнозами, символічними подарунками або солодощами.

Досить часто на підвіконнях будинків католиків у святкові дні можна побачити так звану «різдвяну зірку». Цією рослиною - пуансетією - яка дійсно в цей час цвіте у формі зірки, католики прикрашають свої оселі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі