110 кг каміння зібрали під час висадки на Місяць

Джерело: Gazeta.ua

19 грудня 1972 року на Землюповернувся екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17".

Шоста і остання висадка людей на Місяць була здійснена на космічному кораблі "Аполлон-17". Він був запущений 7 грудня. В команду увійшли командир "Аполлона-17" Юджин Сернан, пілот командного модуля Роналд Еванс і пілот місячного модуля - перший вчений-космонавт, геолог Харрісон Шмітт.

У той час, як Еванс здійснював витки навколо Місяця, Шміт і Сернан за час трьох вилазок, що тривали по 7,2, 7,6 і 7,3 години, зібрали рекордні 110 кг місячної породи. Екіпаж пройшов на місяцеході 34 км по долині Тельця, відкрив в кратері Шорти так звану "помаранчеву бруд", що представляє собою помаранчеві кульки з склоподібних матеріалу, і залишив на місячній поверхні комплекс найскладнішого обладнання.

На сьогодні ця місія залишається останнім пілотованим польотом на Місяць і останньої висадкою людей на її поверхню. Пластина, залишена на сходах нижній сходинці Челленджера говорить: "Тут Людина завершив своє перше дослідження Місяця, грудень 1972, н.е. Нехай дух миру, з яким ми прибули, відіб'ється в життях всього людства". На пластині зображені два земних півкулі і видима сторона Місяця, а також підписи Сернана, Еванса, Шміта і президента Річарда Ніксона.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі