«Бостонське чаювання»: вантаж чаю спричинив війну в Англії

Джерело: Gazeta.ua

Мешканці Бостона викинули в море вантаж чаю з англійського судна на знак протесту проти митної політики Великої Британії 16 грудня 1773 року. Ця подія під назвою "бостонське чаювання" призвела до американської війни за незалежність.

Восени до портів Америки вирушили кораблі Ост-Індської компанії з чаєм, що обкладався митом. Тим часом комітети змусили агентів Ост-Індської компанії відмовитися від вантажу. Тоді бостонський комітет постановив заборонити вивантаження чаю, повідомивши про це англійський уряд і комітети інших міст. Упродовж 20 днів натовп у порту не дозволяв розвантажити кораблі. Зрештою, декілька чоловік в одязі індіанців проникли на корабель і на очах натовпу викинули ящики з чаєм у море. В Англії ці події сприйняли як оголошення війни. Багато колоністів на знак солідарності відмовлялися від вживання чаю, замінюючи його кавою. Все ж масова відмова від чаю не була довготривалою.

Парламент ухвалив рішення закрити порт, відшкодувати збитки Ост-Індській компанії та передати управління колонією Массачусетс, де знаходився Бостон, головнокомандувачеві англійських військ в Америці генералові Хейджу. Війська увійшли в Бостон. Англійська окупація паралізувала економічне життя міста й колонії.

Одначе її мешканці вирішили боротися до кінця. Хейджа звільнили з посади; замість губернатора, якого призначав Лондон, було створено тимчасовий уряд; обрано скарбничого, якому сплачували податки. Збори винесли рішення про скликання континентального конгресу.

Розпочалося створення збройних загонів, відбувалися перші сутички з англійцями. Конфлікт між Англією та її північноамериканськими колоніями, зрештою, призвів до відкритого протистояння та війни, результатом війни стало утворення Сполучених Штатів Америки.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі