Фестиваль Jazz Bez у Луцьку: українське етно та скандинавський джаз

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Народні пісні в джазовій обробці та сучасний скандинавський джаз: таким був перший день міжнародного джазового фестивалю, що водинадцяте відбувається у Луцьку.

18-ий фестиваль Jazz Bez стартував у Луцьку 14 грудня. Фестиваль відбувається у Луцьку водинадцяте, а загалом цьогорічний Jazz Bez, що збирає цікавих музикантів з усього світу, став 18-им та відбувається у 18 містах.

Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур, відкриваючи фестиваль у Луцьку, зауважив, що джаз – це не музика, а стан душі, а душі не знають кордонів.

Директор департаменту культури Луцької міськради Тетяна Гнатів подякувала за сприяння в проведенні фестивалю Генеральному консульству Республіки Польща у Луцьку. Вона попросила вітати оплесками гостей, які завітали до Луцька з різних країн і впродовж трьох днів відкриватимуть для себе наше чудове місто. Під час таких фестивалів, з її слів, ми маємо можливість презентувати місто світові та чути якісну музику.

Організатор фестивалю Віктор Грисюк подякував генконсульству, яке щороку долучається до організації фестивалю та Луцькій міськраді, завдяки якій цьогоріч фестиваль не довелося скасовувати луцькій публіці. Також він відзначив Олега Баковського, завдяки якому у Луцьку почали відбуватися джазові фестивалі.



Президент луцького джаз-клубу Олег Баковський зауважив, що фестиваль за ці роки став одним з найпотужніших у Західній Україні. Українці та поляки мають нагоду почути якісний джаз у своїх містах, а музиканти можуть показати себе у різних містах. Лучани у дні фестивалю почують поєднання українського джазу з німецьким, скандинавським та польським.



Першими у рамках фестивалю у Луцьку виступили музиканти українсько-німецького етно-джазового колективу «Leleka». Мультикультурний проект народився у 2016 році в Берліні, а вже через рік у вересні здобув перемогу на легендарному фестивалі етнічної експериментальної музики creole – Global Music Contest. Українські народні пісні музиканти поєднують із сучасним європейським джазом. Талант, сміливість в імпровізаціях – це все про гурт «Leleka».



Вокалістка Вікторія Корнійкова розповіла, що гурт поєднує в своїй творчості українські мелодії з джазом та вперше виступає у Луцьку та на фестивалі JazzBez. Вона зізналася, що під час концертів в Німеччині, зазвичай, багато розмовляє зі сцени, тому що потрібно пояснювати, про що йдеться в піснях. Оскільки українська публіка пісні розуміє, цього вечора вона мало говоритиме і багато співатиме. Під час виступу пролунало багато знайомих луцькій публіці українських пісень у незвичному сучасному джазовому аранжуванні, а також одна німецька пісня у перекладі українською. Завершували виступ, за традицією гурту, колисковою.



Другим учасником першого фестивального дня у Луцьку став колектив «Jonas Cambien Trio» - представники скандинавського джазу. Дебютний альбом колективу став цікавою сумішшю ідей сучасного джазу і корінного фольклору країн, яких взагалі не існує. Лучани мали нагоди придбати диски гурту.



Під час другого фестивального дня 15 грудня у Луцьку виступатимуть ще два міжнародні проекти: Spiritual Leftovers feat. Manu Domergue (Польща-Франція-Україна) та Silhouette and Vinx (США-Угорщина).


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі