Нострадамус став ясновидцем після смерті дружини і дітей

Джерело: Gazeta.ua

14 грудня 1503-го в місті Сен-Ремі (Прованс) у сім'ї євреїв народився Мішель де Нотр-Дам (Нострадамус), найвидатніший астролог та ясновидець Європи.

Початкову освіту він отримав вдома. Закінчив Авіньонський університет, де вивчав філософію, граматику і риторику. Потім здобув докторський ступінь в медицині.

Слава лікаря прийшла до Нострадамуса, коли він винайшов ліки проти чуми, яка спустошувала Європу в XVI столітті. Він прописував хворим свіже повітря, чисту воду і рожеві пігулки, замішані на основі рожевих пелюсток і багаті вітаміном С. Майбутній провидець роздавав їх жменями на вулицях заражених міст, попутно розтлумачуючи людям правила елементарної гігієни.

Таким чином Нострадамус врятував десятки людей, але врятувати свою дружину і двох дітей не встиг. Вони померли у 1537 році. Після цього Нострадамус 6 років провів у мандрах. Приблизно тоді він відчув в собі "пробудження" пророчих здібностей.

У 1547 році Нострадамус осів в місті Салон, де знов одружився. В нього народилися шестеро дітей - три дочки і троє синів.

У 1550 році Нострадамус опублікував альманах, що містив 24 пророчі катрени (чотиривірші). Через 4 роки він приступив до роботи над знаменитими "Центуріями".

Своє вміння передбачати майбутнє Нострадамус пояснював Божим даром. У кабінеті мав мідну триногу й миску з водою. Жезлом торкався триноги, капав водою на одяг. Потім довго дивився на застиглу воду, доки вона не робилася каламутна – там начебто і споглядав видіння. Пророцтва викладав у чотиривіршах – катренах, писаних мішаниною івриту, французької, італійської й латини. Об'єднував їх по сто у центурії – століття. У першому виданні – три центурії і ще 53 катрени. Пізніше вийшли доповнені збірники.

У передмові видання Нострадамус підкреслив, що всі його пророцтва "виходитимуть з вуст Духа Святого". Йому доводилося писати в алегоричній формі, користуватися мовою символів, порівнянь, зашифрованих дат і імен, оскільки він боявся переслідування з боку інквізиції.

Але до 1559-го його передбаченням ніхто не вірив. Того року відбувся рицарський турнір на честь заміжжя сестри та дочки короля Генріха ІІ. Король вирішив помірятися силою з молодим графом Монтґомері. Спис графа зламався, а Генріхові крізь отвір у шоломі ратищем викололо око. Король прожив 10 днів і в страшних муках помер.

За рік до того Нострадамус передбачив: "Молодий лев поб"є старого, на полі битви, сам на сам, в золотій клітці йому видряпають очі. І він помре страшною смертю". Єпископ, який був свідком двобою, розповів, що Генріх і Монтґомері перед турніром перевдяглися левами. Після цієї історії астролог став знаменитим.

"Пророцтва" вмить розкупили. Їх ціна – 8 деньє. Приблизно стільки ж коштував десяток яєць або фунт яловичини.

Після успіху першого видання пророцтв-ребусів Мішеля Нострадамуса запросила до Парижа французька королева Катерина Медічі, на яку віршовані загадки справили сильне враження. Ця поїздка тривала близько місяця і стала справжнім тріумфом. Король Франції Карл IX зробив провидця своїм особистим лікарем і придворним астрологом. Французький королівський двір захопився спробами розшифрувати таємничі чотиривірші. Одну й ту ж фразу можна тлумачити по-різному.

Нострадамус передбачив царювання короля Франції і Наварри Генріха IV. Також історії відомий випадок, коли Нострадамус впав на коліна перед молодим франциськанським ченцем Феліче Пьєретті, передбачивши в нім майбутнього главу римсько-католицької церкви. Той тоді не повірив і розсміявся, а через 19 років став папою римським Сикстом V.

Його знаменита збірка містить прогнози прийдешніх подій європейській історії. Загалом у десятитомнику - понад 1 тисячу прогнозів з часовим охопленням у кілька тисяч років. Багато з них вже справдилися. Частина - ні. Фахівці кажуть, що у зашифрованих катренах надзвичайно високий процент вірогідності.

Його пророцтва охоплюють час до 3797-го — разом із неканонічними текстами. Він писав про доленосні зміни в Європі, які мали відбутися за сотні років по його смерті. Досить точно передбачив великі суспільні катаклізми — революції, війни, смерті правителів великих держав. А в листі до короля Генріха ІІ 1558 року Нострадамус передбачив революцію 1792-го у Франції. Він описав це однією короткою і на той час загадковою фразою: "Рік 1792 вважатимуть зламом століть".

Вважають, що він передбачив революцію у Росії 1917 року: "Я бачу, як руйнуються царські трони, коли їх змітає людський ураган. Республіку зроблять гірше корони. І білих, і червоних жорстокий обман". А ще – дві світові війни й терор Сталіна – "правителя загадкової, сніжної країни, який повбиває своїх соратників", самогубство Гітлера, вбивство Джона Кеннеді, "поїздки в космос", розпад СРСР.

Помер Нострадамус від розриву серця у 1566-му, на 63 році життя. Перед цим увечері він передбачив свою смерть.

"Мене знайдуть мертвим біля столу та ліжка", – сказав.

Наступного світанку він справді помер. Його знайшли так, як і передбачив.

На його мармуровому надгробку вибили напис: "Тут спочивають кістки знаменитого Мішеля Нострадамуса, єдиного з-поміж смертних, хто, завдяки зорям удостоївся записати майбутні події цього світу своїм божественним пером".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі