Шедевр Леонардо да Вінчі злодій ховав під матрацом

Джерело: Gazeta.ua

Викрадену більше двох років тому із французького Лувру картину Леонардо да Вінчі "Джоконда" 13 грудня 1913 року знайшли в паризькій мансарді. Увесь той час ховав 32-річний італієць Вінченцо Перуджі. Картину шукав увесь світ.

Італійський художник Леонардо да Вінчі написав "Портрет пані Лізи дель Джокондо" у 1503 році. Змалював дружину флорентійця Франческо дель Джокондо – Мадонну Лізу. Після Революції картину передали у французький музей Лувр. Там нею зацікавився італієць, працівник музею Вінченцо Перуджа. 21 серпня 1911 року він, як працівник Лувру, заходить у залу, знімає і виймає з рами "Джоконду" та виносить під пальтом із музею. Крадіжка зайняла менше хвилини. Відсутність картини помічають наступного дня. "Крадіжкою століття" називають викрадення картини Леонардо Да Вінчі газетярі усього світу.

Картину шукають два роки. Увесь цей час у Луврі висить її репродукція в жалобній рамі. Люди юрбами ходять до музею, лише щоби подивитися на місце, звідки поцупили шедевр Леонардо да Вінчі. Два роки Перуджа зберігає картину під матрацом ліжка в паризькій мансарді, яку винаймав на вулиці Шпиталю Сен-Луї. 
Знаходить в Італії антиквара Альфредо Джері. Запрошує купити в нього картину за півмільйона франків — майже $4 млн на теперішні гроші. Той йде у поліцію. Викрадача заарештовують.

Знайдену "Мону Лізу" виставили під охороною у Флоренції, Римі й Мілані. А 31 грудня 1913 року в супроводі поліції відправили до Лувру. До неї приставили цілодобову озброєну охорону. Сам італієць отримав за "крадіжку століття" всього один рік і п'ятнадцять днів в'язниці зі сплатою судових витрат. Італійські журналісти гаряче розхвалювали Перуджа як патріота Італії. Під час Першої світової війни він воював, але до кінця життя жив і торгував фарбами у Парижі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі