День Андрія Первозванного: традиції та прикмети свята

Джерело: 24 канал

В середині грудня у всьому християнському світі святкується день Андрія Первозванного 2018. Україна, як і багато інших країн, наприклад, Росія, Греція, Румунія та інші, вважає святого Андрія своїм покровителем. Також Андрій Первозванний є заступником всіх моряків і рибалок.

Коли відзначається День Андрія Первозванного 2018

Пам'ять Андрія Первозванного щорічно шанується 13 грудня. У 2018 році цей день припадає на четвер.

Свято Андрія Первозванного: історія і значення

Андрій народився і мешкав в ізраїльському місті Віфсаїді і разом і братом Симоном, який згодом став апостолом святим Петром, займалися рибальством. З юних років Андрій присвятив себе служінню Богу. Спочатку він був учнем Іоанна Предтечі.

Апостол Андрій більше відомий під ім'ям Андрій Первозванний. Це один із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм від Іоанна, саме його першого закликав Христос до себе в учні незабаром після Хрещення на річці Йордан, за що Андрій і був названий Первозванним. Згодом, після хресного розп'яття Христа, Андрій Первозванний став свідком чудесного Воскресіння і Вознесіння Христа на небо.

У день Святої Трійці Андрій разом з іншими апостолами отримав дар зцілювати і говорити на всіх мовах, щоб донести вчення Ісуса по всіх країнах серед язичників, обертаючи їх у християнство. Андрію дісталися території сучасного Середземномор'я, Італії, Греції, Туреччини, Болгарії, України, Росії та ін. Проповідуючи на українській території, Андрій передбачив появу Києва.

За переказами, Андрій Первозванний був відомий численними чудесами зцілення і воскресіння людей, а також міг молитвою заспокоїти шторм у морі. Був розп'ятий язичниками у грецькому місті Патри близько 67 року на хресті, що мав X-подібну форму. Згодом цей хрест отримав назву Андріївський.

Традиції дня Андрія Первозванного 2018: що можна і не можна робити в цей день

Згідно з народними традиціями, з дня Андрія Первозванного починається зимовий святковий цикл. У цей період існували деякі заборони аж до Нового року або Водохреща. Наприклад, не можна було займатися ткацтвом, в'язанням, мотанням ниток, щоб не накликати на себе неприємностей.

Прикмети на День Андрія:

- Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.
- Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.
- Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.
- Якщо у свято Андрія йде сніг – зима буде морозною і холодною.
- Зимно, але сонячно? Бути хорошому врожаю.

День Андрія Первозванного 2017: традиції та прикмети

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі