(Не)відомі волиняни: Гуґо Коллонтай

(Не)відомі волиняни: Гуґо Коллонтай
  1. Новина відноситься до:

1 квітня 1750 року на Волині народився Гуго Коллонтай, польський релігійний діяч, політик, доктор філософії та просвітник. Точним місцем народження  є село Дедеркали Волинської губернії (сьогодні Шумський район Тернопільської області).

З біографії волинянина знаємо, що початкову освіту він здобував у Піньчуві та Краківській Академії. В 1770–1774 роках Гуго Коллонтай продовжив освіту у кращих вишах Відня й Риму. Окрім доктора філософії, здобув ступені доктора права і теології.

Повернувшись до Речі Посполитої, обійняв посаду краківського каноніка. Саме Гуго Коллонтай став автором плану розбудови національного шкільництва. Завдяки його стратегічному плану було реформовано Краківську Академію. В 1782 — 1786 роках він був ректором цієї академії.

Відомо, що Коллонтай був прибічником Просвітництва. Він вважав, що період, що передував Просвітництву, привів до занепаду наукової творчості і виродження польської літератури, про що він писав так: «Це було швидше за все століття присвят, ніж творів. Ніщо не могло з'явитися на світ без того, щоб не було присвячено якомусь меценату».

 

 

Коллонтай був ученим-енциклопедистом, який залишив велику спадщина в багатьох областях науки. Геологія, мінералогія та інші споріднені з ними дисципліни стали особливою областю інтересів Коллонтая серед природничих наук.

В своїх працях Коллонтай писав: «Не сама собою цікавість людини було причиною створення астрономії ... а ... потреба. Поділ землі призвів до відкриття законів геометрії, багатство і торгівля викликали необхідність арифметики, будівництво і пересування важких предметів породили механіку, рани і хвороби змусили шукати лікувальні властивості трав і пізнати будову людського тіла, що в підсумку призвело до виникнення ботаніки, анатомії і лікарського мистецтва. Таким же чином зміни пір року, разом з ними польові роботи і турбота про запаси, необхідні для життя, а також бажання знати про минуле і майбутнє були найбільш сильними стимулами, що спонукали до відкриття астрономії ... сама цікавість не привела б людину ні до чого, крім подиву, якби потреба не змусила до пошуку справжньої вигоди з цього».

Гуго Коллонтай є одним із авторів Конституції 3 травня. Після ухвалення Конституції обійняв посаду коронного підканцлера.

У 1786 році він був нагороджений Орденом Св. Станіслава, а у 1791 році став кавалером Ордену Білого Орла.

 

 

Був організатором і учасником повстання під проводом Тадеуша Костюшка, він входив до складу Верховної Національної Ради, опікувався фінансами.

Перед поразкою повстання Коллонтай, 4 листопада 1794 року таємно покинув Варшаву. Проте вже 6 грудня він був заарештований австрійською владою в Радимні дорогою до Венеції. Його ув’язнили в Перемишлі, де він перебував до 1802 року. Після звільнення переїхав на Волинь. Разом із Тадеушем Чацьким створює Кременецький ліцей.

Другий раз Коллонтай був заарештований в 1807 році російською владою у своєму дворі в Заславі. Тоді його звинуватили в симпатії до політики французького імператора Наполеона.

Помер Гуго Колонтай помер28 лютого 1812 року у Варшаві.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі