У Варшаві відомі поляки презентували українські національні костюми

Джерело: Укрінформ

У Варшаві в понеділок ввечері відбувся вернісаж фотовиставки, де відомі поляки презентували старовинні національні костюми різних регіонів України.

Участь у відкритті художнього показу взяли ініціатори та польські герої проекту, численні гості, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Ініціатор проекту, голова фундації «Український інформаційний центр» Оксана Денисюк, представивши польських героїв виставки – відомих польських культурних діячів, поетів та журналістів, підкреслила, що завдяки їм вдалося не лише реалізувати задумане, але й «показати красу єдності України та Польщі на найважливішому – людському рівні».

Посол України в Польщі Андрій Дещиця зазначив, що ідея проекту з’явилася тоді, коли в багатьох містах Польщі нещодавно була презентована виставка українських національних костюмів. За його словами, ця експозиція викликала зацікавлення поляків і їхні рефлексії, що український національний стрій схожий до польського. Однак, мінусом було те, що поляки не знають відомих українців.

Виставка "Краса єдності" у Варшаві / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

«Відтак, ми подумали, що потрібно зробити ще один крок уперед. Ці національні костюми можуть бути ще більш цікавими, якщо їх одягнуть відомі поляки»,- представив концепцію експозиції «Краса єдності» український дипломат.

Він додав, що ініціатори проекту мають намір не зупинятися на досягнутому, а й далі його розвивати.

«Ми хочемо і далі продовжувати цей задум: щоб українські артисти одягли польські національні костюми для фотосесії, а потім ці дві вистави показувати в усьому світі»,- наголосив Дещиця.

Фотограф Степан Рудик, який проводив фотосесії, зауважив, що після одягання поляками старовинного українського національного вбрання з ними відбувалася дивна трансформація: вони поводилися і відчували себе зовсім по-іншому.

Це підтверджували і герої фотоекспозиції. Польський літературний критик і журналіст Юстина Соболевська зазначила, що вдягаючи український національний стрій XIX століття вона відчувала подих історії і внутрішню метаморфозу.

Польська мисткиня і журналістка Александра Кутц зауважила, що силою цього вбрання є його автентичність. В ньому вона відчула «перенесення в часі і своє східне коріння».

«Цей проект є дуже чуттєвим й одночасно сміливим, особливо у часи політичних складнощів. І я підписуюся під тим, що ми творитимемо лише добру історію, за яку зараз беремо відповідальність»,- наголосила вона.

Під час вернісажу презентовано також календар на наступний рік з фотографіями героїв експозиції.

«Краса єдності» – проект поєднання культурних та мистецьких традицій між Україною та Польщею і намагання завдяки польським відомим особам показати красу українського національного вбрання. Під час проекту кожен з його учасників мав унікальну фотосесію в оригінальному українському національному вбранні з різних регіонів України кінця XIX – початку XX століття. Завдяки цьому проекту його ініціатори хочуть наблизити українському та польському суспільствам розуміння близькості, спорідненості та дружби обох народів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі