На Волині відбувся творчий вечір композитора Олександра Каліщука

Джерело: ВолиньUA

 

У Будинку культури села Литовеж Іваничівського району 8 грудня відбувся творчий вечір самодіяльного композитора з Нововолинська, пісняра, баяніста і диригента Олександра Каліщука.

 

9 грудня Олександр Каліщук відзначає свій 87-й день народження. Власне, з цієї нагоди напередодні й відбувся творчий вечір композитора, на який прибули його друзі, шанувальники творчості, гості з Нововолинська, Володимира-Волинського, Луцька, місцевої округи. 

Як відзначив у своєму вітальному слові голова Литовезької ОТГ, свободівець Іван Іванчук, Олександр Каліщук є давнім другом їхньої громади, улюбленцем місцевої публіки. Тому не дивно, що творчий вечір Олександра Пилиповича відбувається саме в Литовежі.

Присутній на святі перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик наголосив, його знаний і поважний земляк – людина непростої долі. Народившись у селі Перевали Турійського району, продовжив навчання в Лукові, де у 1951 році була створена і діяла молодіжна націоналістична організація. У 10-му класі його та ще 15-х націоналістів засудили до 25-и років виправно-трудових робіт у сталінських ГУЛАГах…

За незламність і вірність ідеї, багаторічну сумлінну творчу діяльність, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток пісенного мистецтва України Олександр Пирожик відзначив іменинника Почесною грамотою обласної ради та цінним подарунком – годинником.

Своєю чергою, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Української Православної Церкви Київського патріархату владика Матфей наголосив, що Господь не тільки наділив Олександра Пилиповича мистецьким даром, а й дарував йому сили й наснаги пройти усі життєві випробування і не втратити віру в любов і людську доброту. А його численні пісні, серед яких найбільше полюбилась українській діаспорі в Канаді його «Волиняночка», яку там навіть записали на платівку, – буквально випромінюють любов і доброту...

Власне, саме цю та багато інших пісень самодіяльного композитора, який здобув звання «Заслужений працівник культури України» та «Почесний громадянин міста Нововолинська» тільки після здобуття Україною Незалежності, у 1992 році, й виконували місцеві самодіяльні колективи.

Неодноразово виходив на сцену литовезького Палацу культури того вечора й сам композитор. Не лише для того, щоб приймати вітання й нагороди, а й для того, аби дивувати всіх своїм невичерпним оптимізмом і силою духу. У свої 87 років він виконував зі сцени власні пісні і з творчими колективами, і під акомпанемент баяну, і вправно диригував народним аматорським колективом «Чиста криниця».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі