В обіг ввели монету, присвячену видатному вченому-отоларингологу

5 грудня 2018 року Національний банк, продовжуючи серію «Видатні постаті України», вводить в обіг пам’ятну монету «Олексій Коломійченко», присвячену доктору медичних наук, професору, вченому-отоларингологу, який створив наукову школу отоларингології в Україні.

Про це на своїй сторінці повідомив музей грошей НБУ у Фейсбуці.

Монета має номінал 2 гривні, виготовлена із нейзильберу, тираж – 35 000 штук.

«На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено прямокутник із стилізованим зображенням людського профілю, на якому символічно виділено органи, які лікував вчений.

На реверсі на дзеркальному тлі викарбовано портрет Олексія Коломійченка. Навпроти розміщено мікроскоп», – йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, Олексій Сидорович – організатор і перший директор Київського науково-дослідного інституту отоларингології. Зробив значний вклад у діагностику і лікування часткової втрати слуху та запальних процесів середнього вуха. Започаткував досліди, спрямовані на клінічне використання ультразвуку для діагностики і лікування оториноларингологічних захворювань.

Лікар з великої літери дарував людям слух, але сам до кінця життя не чув голос своїх пацієнтів та рідних, читав слова по губах. Підробляючи провідником-фельдшером, отримав звичайну застуду вух і через неправильне лікування частково втратив слух.

Люди, які знали лікаря називали його «професор золоторучка». Слава про нього розлетілася по всій країні, а люди стояли чергами, аби лікар їх оглянув. Багато пацієнтів одужували просто вдома у професора, адже Коломійченко не робив поділу між роботою і домом, працював вдень і вночі. А до Києва йшли тисячі листів, де на конверті писали «Київ. Тому, хто вертає слух».

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі