У 1848 році президент «дав старт» золотій лихоманці в Каліфорнії

Джерело: Gazeta.ua

Президент США Джеймс Полк у зверненні до Конгресу 5 грудня 1848 року підтвердив факт відкриття покладів дорогоцінного металу в Каліфорнії. Це стало початком "каліфорнійської золотої лихоманка" - з усього світу сюди з'їжджалися старателі на пошуки золота.

З Сан-Франциско на пошуки золота пішло все чоловіче населення. Перші старателі прибували з сусідніх штатів та Мексики. За шість років з невеликого поселення в 200 жителів Сан-Франциско перетворився в місто з населенням 36 тисяч чоловік. Під час розпалу "золотої лихоманки" місячна оренда кімнати в Сан-Франциско могла доходити до 2 тисяч доларів, вартість одного яйця досягала 25 доларів, кілограм кави коштував 100 доларів за сучасними цінами. Часто кухарі і прачки заробляли більше, ніж золотошукачі.

Основні золоті розробки були зосереджені в передгір'ях Кордильєр, уздовж річкових долин. Щоб отримати золото, промивали річковий ґрунт у лотках та перекопували уламки і гірську породу на берегах рік і струмків. Старателі витісняли із їх земель та навіть вбивали корінних мешканців - індіанців. Люди жили в наметах, дерев'яних халупах або каютах, виламаних з покинутих кораблів. В перші роки старателі заробляли дуже добре – золото було просто на поверхні землі та в водах річки. За півроку старатель заробляв стільки, скільки за шість років, працюючи кваліфікованим теслею чи муляром.

"Золота лихоманка" закінчилася в 1856 році. Дорогоцінний метал залишився тільки глибоко під землею, найкращі ділянки скупили великі гірничі компанії. Шукачі золота почали залишати Каліфорнію та повертатися додому. За цей час в Каліфорнії видобули майже чотири тисячі тони золота на суму понад 50 мільярдів доларів в сучасних цінах. Найбільший самородок важив близько 88,5 кілограма.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі