У 1808 році Наполеон скасував інквізицію в Іспанії

Джерело: Gazeta.ua

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808 року. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви у Європі.

Імператор Франції Наполеон Бонапарт приділяв певну увагу проблемам католицької церкви в Іспанії. Це було зумовлено водночас і його власними інтересами, пов'язаними з встановленням контролю над Іспанією, і бажанням реорганізувати церковне життя у країні. У листопаді 1808 року Наполеон напав на Іспанію. Протягом місяця він переміг війська, і взяв Мадрид. Французький імператор проголосив програму реформ для Іспанії, яка скасувала феодальні привілеї. Спрощувались внутрішні митниці, ліквідовувалась інквізиція, бо Наполеон вважав, що вона підриває монархію і цивільну владу.

В епоху краху французької монархії і наполеонівських воєн положення інквізиції не було особливо міцним, проте з тим більшою енергією вона боролася проти революційних ідей. Наполеон наказав заарештувати членів Вищої ради інквізиції, але вони покинули Мадрид, деякі з них змогли організувати суди інквізиції в районах, які не захоплених французами. Зрозуміло, в цей період можливості інквізиції були вкрай обмежені. У 1808 р було розглянуто 67 справ, в 1809 році - 22, в 1813 році - 6.

Саме в цей період стали поширюватися в Європі розповіді про жорстокості інквізиції. За однією розповіддю, інквізитори в будівлі інквізиції в Мадриді і показували французам все приміщення, заявляючи, що відомості про жорстокі методи трибуналу перебільшені. Один з французьких офіцерів, бажаючи знайти потаємні камери, розібрав плитчасту підлогу в одному великому залі. Там виявив темниці і камери тортур в яких були жертви Святої палати.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі