За твором волинської письменниці Єжи Гоффман зняв кіно

За твором волинської письменниці Єжи Гоффман зняв кіно
  1. Новина відноситься до:

У 2018 році виповнилось 140 років як 24 травня 1878 року в Волинській губернії народилась відома європейська письменниця Гелена Мнішек. Місцем народження волинянки було село Курчиця, яке сьогодні входить в склад Житомирської області. Курчиця в ХІХ столітті були родовим помістям Мнішеків.

Юна Гелена отримала домашню освіту та виховання. Вона з дитинства вивчала чотири іноземні мови. В юності разом із батьком і молодшою ​​сестрою Юзефою, багато подорожувала по Україні.

Коли Гелені виповнилось дев’ятнадцять років, вона вперше вийшла заміж і переїхала до Литви. Проте щасливий шлюб був не тривким, у 1903 році вона овдовіла і з двома дітьми повернула в батьківський маєток на Волинь. Вже тоді Гелена активно працювала як авторка, незабаром у 1909 році за фінансової підтримки батька опублікувала перші два томи легендарної«Прокаженої», які були тепло прийняті літературною критикою.

Варто сказати, що книга, яка принесла Гелені світовий успіх, була рецензована Болеславом Прусом.

У 1910 році Гелена вдруге вийшла заміж, народила дівчаток-близнят. Разом із літературною діяльністю, волинянка займалася громадською діяльністю, вела роботу в дитячих будинках, школах для дівчаток, займалась просвітництвом.

Пізніше родина Гелени переїздить в новий куплений маєток біля міста Плоцьк. Там письменниця жила аж до 1939 року, з початком Другої світової війни її будинок і майно були конфісковані німецькою окупаційною армією.

Померла Гелена Мнішек 18 березня 1943 року в селі Сабне (сьогодні Мазовецьке воєводство, Польща).

З приходом до влади комуністів в Польщі твори Гелени Мнішек були повністю заборонені.  В історію Гелена Мнішек увійшла як автор популярних романів і повістей про світське життя аристократичного суспільства Польщі та Литви. Вже за життя письменниці кілька її творів були навіть екранізовані.

Роман «Прокажена» був виданий шістнадцять разів. В 1936 році вийшов фільм Юліуша Гардана, а у 1976 році Єжи Гоффмана.

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі