Нещасливі кораблі: близнюк «Титаніка» затонув за годину

Близнюк «Титаніка» - корабель «Британік» затонув 21 листопада 1916 року в Середземному морі за 55 хв. Він підірвався на німецьких мінах.

На ірландській верфі «Харланд енд Вольф» у 1910 році було спущено «Олімпік» і «Титанік», а 1914 року – «Британік». Його особливість - окрім традиційних шлюпок вздовж бортів, мав 8 пар спеціальних кранів, котрі несли додаткових 48 рятувальних шлюпок. 23 грудня 1915 року лайнер вирушив у своє перше плавання. Наступного року «Британік» перевозив поранених англійських солдатів.

У день катастрофи плив із Неаполя й досяг грецького острова Кеа. О 8.12 ранку пролунав потужний вибух. За ним іще потужніший. Він розірвав лівий борт корабля в декількох місцях. Медсестри й обслуговуючий персонал одразу вибігли з їдальні.
Передні чотири відсіки швидко заповнювалися водою. Капітан Бартлетт наказав закрити водонепроникні перегородки й підготувати до спуску всі рятувальні шлюпки. Їх завантажували належним чином - усі ще добре пам'ятали трагедію «Титаніка». Дві шлюпки, спущені без відома, не змогли далеко відплисти від гвинтів корабля. Їх розрубало на частини.

Сигнали лиха прийняли декілька суден. Майже через годину після вибуху «Британік» похитнувся й почав стрімко завалюватися на правий борт. Обрушилися димові труби. Через хвилину лайнер зник під водою.

Тоді на місце катастрофи підійшли чотири судна. Вони врятували 1036 із 1066 осіб. 21 людина загинула під гвинтами, ще дев'ятеро потонули з кораблем.

Минає 106 років з дня зіткнення легендарного пасажирського лайнера «Титанік» з айсбергом. На початок ХХ ст. це було найбільше судно. На його борту розмістилось 2223 особи. З них - 1334 пасажира і 899 членів екіпажу. У катастрофі загинули 1517 осіб. На той час це було як населення невеликого міста.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі