У Ханському палаці заснували перший кримськотатарський музей

Джерело: Gazeta.ua

В колишньому Ханському палаці у Бахчисараї 16 листопада 1917 року урочисто відкрили перший Національний кримськотатарський музей. Він об'єднав 740 об'єктів та зібрав 130 тис. експонатів. У 1991-му на базі цього музею створили Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник .

Ханський палац у Бахчисараї — родова резиденція династії Ґераїв- правителів Кримського ханства у 1532—1783 роках. Центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Засновником Хансарая був Сахіб I Ґерай. Палац розташований на лівому березі річки Чурук-Су. Будівництво палацу почалося на поч. XVI ст. під час правління хана Сахіба I Ґерая. Разом із будівництвом палацу почалося будівництво самого Бахчисарая. До складу комплексу входять північні та південні ворота, Свитський корпус, палацова площа, головний корпус, гарем, ханська кухня і стайня, бібліотечний корпус.

Палац багато разів перебудовували, будівлі змінили свій первісний вигляд, і було втрачено єдність стилю.

У 1961-1964 роках проводилася наукова реставрація розписів і архітектурних деталей палацу, якою займалося українське науково-реставраційне управління Держбуду УРСР. Під час цієї реставрації зовнішній вигляд палацу було наближений до первинного.

У лютому-березні 2014 року місто окуповали війська Російської Федерації.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі