Як професійний музикант відкрив сьому планету від Сонця

Джерело: Gazeta.ua

15 листопада 1738-го народився британський астроном Вільям Гершель. Британець знаний не тільки, як астроном, а й автор 24 симфоній. На його честь назвали кратери на Місяці і Марсі.

Майбутній науковець народився у сім'ї бідного єврейського музиканта. Хлопець з дитинства також займався музикою, а у 17-річному віці вступив на службу у військовий оркестр. Згодом вкладав музику і організовував публічні концерти. Саме любов до музики привела Гершеля до математики, оптики і астрономії.

Автор: lr4.lsm.lv

 Вільям Гершель разом з сестрою Кароліною працювали над вдосконаленням телескопів, які самостійно конструювали.

Вільям Гершель разом з сестрою Кароліною працювали над вдосконаленням телескопів, які самостійно конструювали.

Чим відомий Вільям Гершель:

1. Гершель самостійно почав конструювати телескопи: шліфував дзеркала і виготовляв оптику. Згодом король Великобританії Георг ІІІ наділив чоловіка титулом Королівського астронома. Вілям Гершель почав вдосконалювати свої телескопи і 1789-го створив найбільший пристрій на той час. Його фокусна відстань становила 12 м, а діаметр дзеркала – 126 см.

Автор: kommersant.

Телескоп Гершеля із фокусною відстанню 12 м

Телескоп Гершеля із фокусною відстанню 12 м

2. Гершель ввів термін "астероїд", який вигадав композитор Берльз Берні. Ці об'єкти при спостереженні у телескоп виглядали як точки зірок. На відміну від планет, які при спостереженні в телескоп виглядають дисками.

3. Гершель відкрив інфрачервоне випромінювання. Це сталося під час експерименту, коли дослідник розчепив сонячне світло призмою. Гершель вмістив термометр одразу за червоною смугою видимого спектру й показав, що температура підвищується. Отже на термометр впливає випромінювання, яке не сприймається людським оком.

Автор: myshared

4. Гершель 1771-го відкрив сьому планету від Сонця - Уран. Спочатку він вирішив,що відкрив комету. Адже видимі розміри об'єкта змінювалися залежно від збільшення телескопа. Згодом від кометної гіпотези відмовилися і відкрили супутники Урана – Титаній і Оберон. Крім того, до досягнень британця належать відкриття супутників Сатурна – Мімас і Енцелад.

5. Гершель виявив два типи туманностей. Туманності першого назвали галактичні. Вони не мають вираженої упорядкованої структури і зустрічаються у межах смуги Чумацького Шляху. Туманності другого типу назвали позагалактичні, оскільки зустрічаються за межами Чумацького Шляху. Ці туманності мають чітко виражену структуру у вигляді спіралей.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі