Асфальт провалився: на Харківщині випадково знайшли підземні ходи

Джерело: Комментарии

Історичний обʼєкт знайшли випадково – шматок асфальту просто провалися у центрі Змієва під землю. Місцеві історики, які приїхали подивитися, зʼясували, що під дорогою – пустота.

Без описания 7

«Разом із хлопцями з військово-патріотичним обʼєднанням «Орієнтир», який працює при музеї, ми обстежили, розкопали. І зʼясувалося, що під дорогою є метрів 10 підземного ходу, а потім він завалений.

Без описания 12

Але обладнання показує наявність підземних тунелів і далі», розповів «Коментарям. Харків» директор Зміївського краєзнавчого музею Михайло Саяний.

Без описания 2

Система підземних ходів – це спадщина від засновників міста, каже краєзнавець. У центрі Змієва стояла козацька фортеця, побудована у 1656 році.

«А від неї у чотирьох напрямках йшли складні ходи під землею. У центрі вони окультурені – обкладені цеглою, а вже далі йдуть просто вирубані в глині, на глибині від 3 до 5 метрів від поверхні землі. Ширина таких тунелів – 1,5 м, висота – 2 м», - докладно розповів Саяний.

Без описания 6

Серед землі, якою засипані ходи, місцеві історики знайшли фрагменти старовинної кераміки, битого посуду та майже цілий глечик 19 сторіччя.

Краєзнавці вже запросили професійних спелеологів та дослідників підземних ходів, чекають на археологів. Михайло Саяний вже 15 років просить місцеві власті дослідити археологічну памʼятку. На його думку, це може зацікавити туристів з усієї країни у майбутньому.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі