Померла найвідоміша у світі українська археологиня: роковини

Джерело: Gazeta.ua

Минулоріч 12 листопада на 89-му році життя померла найвідоміша українська археологиня, професорка Лариса Іванівна Крушельницька.

Вона єдина у світі археологиня, яка організувала й успішно провела більше 50 археологічних експедицій. Підсумком яких стали 206 наукових досліджень. Лариса Крушельницька відкрила і дослідила приблизно 60 пам'яток минулого, що принесли їй визнання в Україні та за кордоном.

Вона обрала професію археолога і присвятила своє життя тому, щоб ніхто і ніщо не залишилось у забутті.

Свої перші наукові праці публікувала на початку 1960-х років у тоді щойно заснованому збірнику "Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині".

Врятувала історичні пам'ятки на землях майбутнього Яворівського сірчаного комбінату. Першою проводила розкопки в зоні затоплення Бурштинської ДРЕС. Професорка здійснила рятувальну для населення експедицію на місці нинішнього водосховища Дністровської ГЕС — людей, що жили вздовж Дністра, примусово переселяли з метою затопити територію водосховищем Дністровської ГЕС.

Визначним внеском Лариси Крушельницької є обґрунтування нею феномену розвитку земель Прикарпаття і Волині як контактної зони і периферійної території щодо етнокультурних масивів Східної та Центральної Європи. Концептуально важливе наукове значення мають дослідження Крушельницької на території Середнього Подністров'я і виділення нею Непоротівської групи пам'яток, яка репрезентує західні окраїни Чорноліської культури.

Видавництво "Астролябія" видало дві автобіографічні новели науковиці "Рубали ліс" і "Звірятка у моєму житті" та збірку публіцистики "Від сьогодні до завтра".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі