Кого обирають лучани: результати дослідження настроїв виборців

Джерело: Інститут дослідження регіонального розвитку України
  1. Новина відноситься до:

Соціологи оприлюднили результати дослідження електоральних симпатій виборців на заході України.

З 24 вересня до 11 жовтня цього року «Інститут досліджень регіонального розвитку України» провів декілька соціологічних замірів жителів України на тему: «Електоральні настрої українців в умовах нової виборчої системи: вересень-жовтень 2015р.».

Загалом опитали 800 респондентів. Гранична помилка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Соцопитування показало, що партія «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» проходить у місцеві ради Львова, Івано-Франківська та Луцька. Як пояснюють соціологи, в Україні з’являється опозиція, яка є більш системною в плані ціннісного руху, що можна вважати свідченням розвитку політичної культури в Україні.

Згідно з результатами дослідження, у Луцьку лідирує «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (21%). На другому місці – «Батьківщина» (16.1%), далі – «БПП Солідарність» (11.2%), «Самопоміч» (9.0%). «Радикальна партія» 5.4%. «Свобода» (6.4%).

На виборах мера міста у другий тур виходять Микола Романюк і Олександр Товстенюк від партії УКРОП, решта кандидатів мають менш ніж 5% підтримки.

Зауважимо, кандидат у мери Івано-Франківська лідирує кандидат від УКРОПу, народний депутат Олександр Шевченко.

Коментуючи результати дослідження, соціолог Дмитро Громаков відзначив, що інтерес до УКРОПу зумовлений, з одного боку, бажанням побачити щось нове, «а з іншого – УКРОП є першим опозиційним проектом, який працює не в площині розділення глобальних векторів геополітичного самовизначення країни».

«Раніше у нас опозиція і влада прямували в різні боки, і єдиним маркером, який у виборців ототожнювався з тією чи іншою політичною силою, були маркери геополітичного вибору: ми йдемо в Митний союз з Росією, чи ми йдемо в Євросоюз і працюємо на своє європейське майбутнє. Оце і визначало електоральну картину на території країни», – вважає Дмитро Громаков.

За його словами, зараз Україна переживає своє зростання, і у нас з’являється опозиція, яка є більш системною в плані ціннісного руху і розвитку, коли людей цікавить не так різниця в цілях, як різниця у методах їхнього досягнення.

«Я думаю, що для нас це досить серйозний крок уперед з точки зору розвитку політичної культури в Україні», - зазначив Дмитро Громаков.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі