На острові Борнео виявили найдавніше у світі зображення тварини

Вчені виявили в печері на острові Борнео найдавніше в світі зображення тварини.

Про це повідомляє агентство Associated Press, передає видання «Букви».

 

Знайденому малюнку червоного бика щонайменше 40 тисяч років. Таким чином, він більш давній, ніж аналогічні зображення тварин, які виявили раніше в печерах у Франції та Іспанії. Раніше вважалося, що найдавніші малюнки знаходяться саме на території Європи.

 

До цього найдавнішими доісторичними малюнками вважалися зображення тварин в іспанській печері Ель-Кастільо (вони були створені більше 35 тис. років тому).

Дослідження на острові Борнео проводили археолог і геохімік з австралійського Університету Гріффіта Максим Обер з колегами. Результати вивчення цього та інших зображень на Борнео оприлюднені в науковому журналі Nature.

Варто відзначити, що вапнякові печери на Борнео зберегли тисячі наскальних малюнків, серед яких зображення тварин, людей, абстрактні символи та інше. Зображення зустрічаються і в важкодоступних печерах. Щоб дістатися до них Оберу і його колегам довелося розчищати собі шлях за допомогою мачете.

 

Згодом дослідники вивчили зразки вапняку, пов'язані з 13 малюнками на стінах печери Лубанг Джеріджі Салех (Lubang Jeriji Saléh).

 

У результаті виявилося, що мінімальний вік виявленого зображення бика, виконаного червоною фарбою, становить 40 тисяч років. Приблизно одного віку з ним виявилися деякі трафаретні зображення рук, що були знайдені поблизу.

 

Нове відкриття проливає світло на той факт, що печерне мистецтво виникло одночасно в двох місцях, розташованих за тисячі кілометрів один від одного: в Європі і на Борнео (тоді нинішній острів фактично був частиною материка Євразії). На даний момент невідомо, ким були люди, які створили малюнки в печерах на Борнео. Ученим ще належить це дізнатися.

 

 

 

ДОВІДКА. Борнео - третій за величиною острів у світі; єдиний морський острів, розділений між трьома державами: Індонезією, Малайзією і Брунеєм. Площа - 743 330 кВ. км. Острів розташовується в центрі Малайського архіпелагу в південно-східній Азії. Приблизно 73% острова належить Індонезії, близько 26% - Малайзії та менше 1% - Брунею. Він був відкритий для європейців в 1521 році мореплавцями з експедиції Магеллана.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі