День Святого Дмитра: прикмети, традиції, історія

Джерело: Всвіті

Щорічно 8 листопада українці відзначають День Святого Великомученика Дмитра, або як кажуть в селах — «Дмитрів день», «Дмитра». Хто такий Великомученик Дмитро, які існують прикмети цього дня та що роблять у цей день віряни — далі у нашій статті.

Святий Дмитро

Дмитро Солунський — мученик, якого у 306 році за його віру, римські воїни пронизали списами. Чоловік був християнином і попри те, що його призначили на високу державну посаду — замість переслідування вірян почав займатись проповідуванням. Після страти був прирахований до святих.

Вшановувати пам’ять Великомученика в  Україні почали після Хрещення Русі. День цей асоціюється не лише з даною особистістю, але й з патріотизмом, рідною землею та родом. В останньому випадку — дається взнаки віяння дохристиянської культури.

Поминальна субота

В «Дмитрову» суботу або ж «Дідову» — справляють осінні поминки за померлими предками. Запалюють вдома свічки, проводять ритуальну вечерю. Від кожної страви відкладають частинку окремо і ставлять на покутті на ніч — щоб душі померлих також прийшли до родини і почастувались. Також ставили до їжі рушник і чисту освячену воду, щоб духи могли вмитись та відпочити вдома з далекої дороги.

В цей період обов’язково навідуються до могил родичів та наводять там лад. Раніше вірили, що можна в «Дідову» суботу побачити духів, які блукають між могилами та шукають шлях до своїх домівок.

У Святого Дмитра в цей день просять допомоги у бою, мужності, терпіння. Також просять прозріння і зцілення ті, у кого є проблеми із зором.

Саме з 8 листопада у багатьох регіонах закінчувався весільний сезон. Раніше вважалось, що якщо дівчина до цього дня ще не була засватана кимось, то рік для неї видався невдалим. Існувала навіть приказка «До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч комин витри», котра означала, що до цього часі дівчата перебирають нареченими, а вже після — можуть згодитись і на «терпимий» варіант, аби заміж вскочити.

Народні прикмети на Дмитра 8 листопада:

  1. Відлига на Дмитра — значить зима буде мокрою та теплою, а весна — ранньою.
  2. День на Дмитра без снігу — зими поки що буде.
  3. А як буде на Дмитра вже сніг — весну доведеться чекати довго.
  4. Проте таке буває вкрай рідко: Зима, навіть рання, до Дмитра не вступає в силу.
  5. Земля на Дмитра замерзла і дме холодний вітер — снігу не буде до свят.
  6. Сніг і мороз на Дмитра — весна буде пізня й холодна.
  7. Часник треба садити до Дмитра — от тоді він і виросте гарний, дорідний.
  8. На Дмитра тепло — весна буде рання, м’яка.
  9. Коли 8 листопада холод і сніг — весна пізня і холодна, якщо відлига — зима і весна теплі.
  10. Якщо відлига, то на теплу зиму і ранню весну, цей день зі снігом — весна пізня; холод і сніг — на пізню і холодну весну.
  11. Якщо на Дмитра дощ, то на Введення снігу буде по коліна.
  12. Випав сніг — увесь листопад буде холодним і морозяним.
  13. Замерзла земля і дме холодний вітер — снігу не буде до Нового року.
  14. Якщо кури ходять дотемна — наступного дня буде негода.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі