Біля Ялти в пасажирський теплохід запустили торпеду: близько 7 тисяч жертв

Джерело: Gazeta.ua

Найбільша за числом жертв катастрофа на Чорному морі сталася 7 листопада 1941 року – біля Ялти затонув теплохід «Вірменія». На його борту знаходилося близько 7 тисяч біженців з Криму, пацієнтів і лікарів декількох госпіталів. Врятувалося 8 осіб.

«Вірменія» 6 листопада вийшла з Севастополя. Вночі прибула в Ялту, де взяла на борт ще кілька сотень поранених, медичний та гоподарський персонал госпіталів. Транспорт мав розрізнювальні ознаки санітарного транспорту, але «Вірменія» й був озброєний чотирма гарматами. Іще корабель супроводжували озброєний катер і два винищувачі. З точки зору міжнародного права її можна було обстрілювати.

Коли теплохід «Вірменія» відійшов від берега, німецький літак з дистанції 600 метрів скинув дві торпеди. Одна з них влучила в носову частину теплохода і через чотири хвилини «Вірменія» затонула. Загинув весь наявний склад чотирьох морських Севастопольських і Ялтинських госпіталів.

В 2000-х Департамент підводної спадщини Україні почав пошукові роботи на місці загибелі судна, але безуспішно. Через 6 років до робіт на прохання української сторони підключився Інститут океанографії і океанології США, але «Вірменію» не знайшли.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі