Останній фараон Єгипту: таємниці життя Клеопатри

Джерело: Gazeta.ua

Понад дві тисячі років образ Клеопатри оповитий романтичним ореолом таємниці. Історики сходяться в одному: єгипетська цариця була розумною, владною, чарівною, зухвалою, проникливою жінкою, знала 8 мов, була автором книг з філософії, одиниць ваги, вимірювань і монетної системи, писала про зачіски і косметику.

Єгипетська цариця відома своїм любовним зв'язком з полководцем Юлієм Цезарем, а також драматичною історією кохання до римського полководця Марка Антонія. Саме ці історичні факти лягли в основу багатьох кінофільмів і літературних творів.

Вона народилася 2 листопада у 69 р. до н.е. і була донькою Птолемея XII. Її батько не мав хисту для управління країною і завжди залишався романтиком. У ті часи в Єгипті домінували римляни. Здавалося, що Єгипет не поверне свою колишню велич. Втім, Клеопатрі вдалося змінити історію.

Жінки-правительки наслідували трон після смерті батька або брата. Але їх правління було коротким і закінчувалося трагічно. У випадку з Клеопатрою, вона отримала божественний статус і залишалася при владі протягом багатьох років.

Правити вона почала в 18 років, коли її батько помер.

Була останнім фараоном в Єгипті.

Мала три сестри: одна молодша і дві старші.

Вийшла заміж за свого молодшого брата Птоломея XIII (така була традиція). Йому було 12 років, а їй - 18. Разом правили 4 роки. Але почали ділити країну. Між ними почалася війна, в якій брав гору суперник Клеопатри.

Вона зважилася звернутися до Юлія Цезаря. Є історія про те, як Клеопатру принесли "контрабандою" до його палацу в килимі. Насправді цей міф "пішов в народ" завдяки ефектній сцені з голлівудського фільму 1963 року. Перед Юлієм Цезарем (актор Рекс Гаррісон) розгортають візерунчастий килим. А всередині виявляється цариця Клеопатра (у виконанні Елізабет Тейлор).

Насправді царицю приніс в мішку для білизни її прибічник. Клеопатра хотіла переконати полководця підтримати її в боротьбі за владу. А згодом у творах XIX ст. замість мішка в цьому сюжеті з'являється килим. І все – через неправильний переклад творів Плутарха.

Безсумнівно одне: вона розділила ложе з римським володарем і підкорила його. Її чоловік зрозумів, що програв. Він почав безнадійну війну з Римом і загинув у ній.

А Цезар ніяк не міг полишити гостинний Єгипет. Чари молодої Клеопатри пробудили в 50-річному чоловікові другу молодість.

"Той, хто пізнав мене - пізнав богиню", - казала.

"Я можу змусити будь-якого чоловіка не просто побачити форму мого носа і підборіддя при першій же зустрічі. А після ночі зі мною він до кінця життя буде вважати Клеопатру одній з найкрасивіших жінок".

Цезар вилив статую Клеопатри у повний зріст із золота.

Клеопатра захоплювалася косметологією. Вона допомагала Цезарю боротися з облисінням, проводячи косметичне лікування сумішшю з червоної сірки, миш'яку і смоли дуба.

Два роки римський тріумфатор провів в її обіймах. Коли треба, цариця потішала його своїм гумором. Іншого разу коханці проводили вечори у філософських диспутах. А потім плавали Нілом на велетенському кораблі.

Коли Цезар відбув до Риму, Клеопатра народила сина Цезаріона. А згодом поїхала й сама. Її пишний приїзд вразив суворих римлян. Чорні раби-нубійці, ручні гепарди, золоті колісниці. Два роки єгипетська володарка насолоджувалася коханням Цезаря. Останній нібито готувався проголосити наступником трону свого сина. Це не сподобалося римлянам.

"Цезар може мати скільки завгодно коханок, але вони і їхні діти ніколи не володарюватимуть над нами".

Після вбивства на тілі імператора знайшли 23 рани від ударів мечів заколотників-республіканців. У заповіті Цезаря було написане ім'я його наступника. І це не син Цезаріон, а племінник Октавіан. Клеопатра тікає до Єгипту й живе спогадами. Рубає голови своїм коханцям.

Цариця була неймовірною звабницею і розпусницею. Вона ставила коханцям умову: життя за ніч утіх. Усю ніч вибранець Клеопатри знемагав від задоволення, а на ранок його голова, настромлена на спис, вже стирчала біля дверей царського палацу. Попри це, черга із бажаючих ніколи не закінчувалася.

У Римі починається громадянська війна. Римський полководець Антоній і Октавіан розбивають війська змовників-республіканців і ділять імперію. Схід дістається Антонію. Вклонитися йому їдуть усі володарі провінцій і царств. Нема лише цариці Єгипту. Зрештою вона з'являється на чудовому судні, усипаному пелюстками троянд, під ніжну музику і спустилася до нього. В цей момент Клеопатра полонила серце Антонія. Він одружується з Клеопатрою, народжується двоє хлопчиків і дівчинка.

За словами того ж Плутарха, після закінчення бенкетів на честь Марка Антонія цариця дарувала важливим гостям паланкіни разом з рабами-носіями, а менш важливим – коней в золотій збруї.

Марнотратство цариці не мало меж, а її багатства здавалися незліченними. Саме тому стародавні алхіміки вважали, що Клеопатра володіла філософським каменем, який перетворює метал на золото.

Антоній відчеканив її профіль на монетах, а на щитах римських легіонерів наказав вибити ім'я єгипетської цариці.

Війська Антонія і Клеопатри зазнають поразки у битвах із Октавіаном. Вона потайки шле йому дари, намагаючись зачарувати, як це було з Цезарем й Антонієм. Але марно.

Марк Антоній і Клеопатра розуміючи, що їх чекає ганебна смерть або рабство від рук завойовника, створюють "Союз смертників" і клянуться померти разом. 1 серпня 30-го року до н.е., дізнавшись про хибну смерть Клеопатри, Марк Антоній кидається на меч. Але влучає не серце, а в живіт. Правитель Східної частини Римської імперії конає повільно. Йому повідомляють, що Клеопатра жива. Вона просто зачинилася в своєму палаці. Помираючого Антонія несуть на ношах. Цариця ріже собі руки, щоби їхня кров злилася. Антоній помирає під звуки ударів у двері. До палацу ломляться легіонери Октавіана.

Полонену царицю ведуть вулицями Александрії. Тримають у палаці під домашнім арештом. Найбільше Октавіан боїться, що Клеопатра скоїть самогубство. Її пильнують, як найбільшого злочинця. Майбутньому імператору дуже хочеться провести царицю єгипетську прикутою до колісниці. Однак Клеопатра виявилася занадто хитрою. Якийсь селянин передав цариці кошик фруктів. Ніхто з охоронців не здогадався заглянути на дно корзини. Там причаїлася змія-аспид. Від її укусу не буває конвульсій. Людина ніби засинає. Клеопатра задовго до цього випробувала дію отрути на рабах.

Якщо вірити іншій версії, Клеопатра зберігала зміїну отруту в порожнині шпильки для волосся.

Октавіан проявив поблажливість і не перешкоджав, щоб Клеопатру поховали з царськими почестями. Але не зміг відмовити собі в дрібній помсті. Він все ж протягнув вулицями Рима ненависну йому царицю Єгипту за колісницею під час тріумфу - у вигляді золотої статуї.

Діти Клеопатри і Марка Антонія йшли в ланцюгах за статуєю матері. Цезаріон був страчений, а Єгипет втратив самостійність і став провінцією Риму.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі