У Львові відтворюють події 100-річної давнини, коли була створена ЗУНР

Джерело: Укрінформ

У центрі Львова на відзначення 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки реконструктори в одностроях Галицької армії відтворюють події 1 листопада 1918-го.

"На Львівщині розпочалось відзначення 100-річчя ЗУНР. Біля Львівської ОДА реконструктори в одностроях Української Галицької армії відтворюють у події сторічної давнини, коли українські вояки у ніч на 1 листопада захопили там всі адмінбудівлі та військові склади", - йдеться у повдіомленні.

Як інформують в ОДА, до інсценізації залучили техніку тих часів, зокрема, вантажівку та бронеавтомобіль. Таку техніку використовували на території Галичини вояки УГА під час українсько-польської війни.

Учасники дійства роздають Відозву Української Національної Ради до мешканців Галичини про проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, як це робили у 1918 році.

Тим часом у мерії науковцям та діячам культури і містецтва вручили спеціальну міську відзнаку — «100-річчя ЗУНР», а також відзнаку імені Олени Степанів та «Золотий Герб міста Львова», повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Крім того, під час сесії урочисто привітали учасників Програми підтримки дослідників ЗУНР, а також вручили премії переможцям. Зокрема, премії в розмірі 25 тис. грн отримали 10 науковців.

Опівдні на площі Ринок відбудеться виголошення Відозви, підняття прапора та проведення відкритого уроку просто неба з реконструкцією подій утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

Крім того, члени Національної скаутської організації України "Пласт" провели у Львові символічну інавгурацію Лева у пластуни в межах заходу "Стрілецька ватра" з нагоди відзначення 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки на площі біля мистецько-архітектурної скульптурної композиції українським бійцям Листопадового чину.

Як повідомлялося, 1 листопада виповнюється 100 років від дня проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період з вересня 1918 року у Львові було створено: Український генеральний військовий комісаріат, Українську Народну Раду - політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича.

УНРада звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка.

Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала воєнні дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі